Извор:Фото: Н.Скендерија/Депоситпхотос

ВЕЋА ЦЕНА РЕГИСТРАЦИЈЕ: Прво поскупљење после 8 година

Извор: Нпортал

16.11.2022.

15:50

НАКОН вести да је Влада Србије подигла износе локалних комуналних такси, возаче у Србији ће свему судећи у наредном периоду сачекати још једно поскупљење регистрације. Како је данас, на отварању Српских дана осигурања на Златибору, истакао Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић, тржишту Србије предстоји поскупљење полисе осигурања од аутоодговорности.


- Последње поскупљење било је 2014. године. Прихватили смо као индустрија осигурања сугестије Народне банке Србије да се потрудимо да заједно покушамо да ублажимо ефекат инфалције у нашој земљи. У наредном периоду то поскупљење предстоји, скочиле су исплате штета, цене резервних делова, као и све друге цене које се односе на нашу индустрију, али овог пута биће у адекватној комуникацији са НБС, истакао је Јовановић не наводећи потенцијални износ повећања.

Како је поменута полиса обавезна при регистрацији аутомобила, њеним поскупљењем у исти мах поскупљује и сама регистрација.

Крајем августа прошле године, поводом поскупљења се огласила и Народна банка Србије која је упутила свим друштвима за осигурање која су повећала премију осигурања од аутоодговорности допис којим их позива да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво, што су осигуравачи и учинили.

BloombergAdria.com

 

Разлог поскупљења

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије је том приликом за "Блиц Бизнис" детаљно појаснио разлоге поскупљења.

- Основни разлог поскупљења полисе осигурања од аутоодговорности јесте раст цене резервних делова, условљен инфлацијом на светском нивоу. Ту је и раст цена услуга транспорта и процене штете, а значајна ставка која је утицала на поскупљење су и више цене радног часа у сервисима јер смо достигли цене које су актуелне у најразвијенијим европским државама, рекао је за "Блиц Бизнис" Душко Јовановић и додао: "Укупна ситуација на тржишту аутомобила се неповољно одражава на пословање друштава за осигурање у делу АО".

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".