Извор:Фото: УИКС

ЗАВАРЕН ТЕЛЕФОН У ШЕРПУ Како робијаши уносе ствари у затвор

Извор: Нпортал

21.11.2022.

15:08

У СПУШКОМ затвору у Црној Гори у последњих месец дана је нађено 11 телефона у ћелијама углавном код припадника кавачког и шкаљарског клана, а јуче су нађена три телефона која су била сакривена на дно шерпе са поруком ''Воли вас брат''.

То је само један од начина на који иза затворских бедема покушавају да унесу недозвољене предмете притвореним криминалцима, а што показује да притворена и затворена лица имају оне који се баве припремом ствари које је потребно прошверцовати са дозвољеним предметима.

- Више мобилних телефона пронађено је у специјално завареном дну шерпе коју је један од посетилаца кренуо да унесе у затвор. На њима је била и цедуљица са натписом: "Воли вас брат" - преносе Вијести.

Из Управе за извршење кривичних санкција (УИКС) саопштили су да су протекле седмице усед спроведених планираних оперативно-тактичких активности, њихови службеници обезбеђења одузели већу количину недозвољених материја, ствари и предмета.

BloombergAdria.com

 

- Реч је о недозвољеним средствима која су пронађена унутар самих просторија где су смештена лица лишена слободе (у тзв. штековима), а начин дотурања јесте путем пребачаја спољне ограде комплекса УИКС-а, уносом ствари од стране посетилаца, у које се недозвољени предмети и материје скривају на посебан начин, а у претходном периоду забежени су и случајеви дотурања наведених ствари од стране појединих службених лица - казали су из УИКС-а, а преносе Вијести и додају да ће против преступника бити поднети дисциплински поступци и биће кажњени.

Они су објаснили и да су припадници кланова који су у затвору, али и они који су на слободи имају добру логистику и да заправо имају велику финансијску моћ.

- У свим случајевима реч је о деловању организованих криминалних група које поседују значајну логистику, очигледно неограничена финансијска средства, која су усмерена у правцу омогућавања поседовања лицима лишеним слободе недозвољених ствари и материја. На пример, сами мобилни телефони као недозвољени технички предмети, могу служити за омогућавање несметаних комуникација и, евентуално, настављање организовања и предузимања недозвољених радњи ван затвора, док остале материје или предмети који се дотурају лицима (лишеним слободе прим. аут.) представљају бенефит који се остварује услед илегалне трговине и злоупотреба по различитим основима у ланцу уноса истих унутар УИКС-а - пише у саопштењу.

BloombergAdria.com

 

У саопштењу, које преносе Вијести, наводи се и да затворски чувари и изван округа затвора добијају претње од припадника кланова и да врши притисак на њих. Навели су и да је покушан и притисак на управуи затвора "кроз разноразне врсте и видове штрајкова припадника појединих криминалних група".

- Под плаштом и изговором о повреди њихових права и непрофесионалном односу приликом претреса према посетиоцима, тј. члановима њихових породица који долазе у УИКС, а све са циљем како би се планиране контроле, и затворени канали дотурања отворили - пише у саопштењу и додају да ће наставити борбу против ових неазконитих радњи.

BloombergAdria.com

 

(Вијести)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".