Извор:Фото: AP Photo/Manu Fernandez

СВЕТ СЕ ПИТА - Зашто утакмице на СП трају преко 100 минута?

Извор: Нпортал

22.11.2022.

09:21

Многе је изненадила чињеница да је на утакмици Енглеске и Ирана прво полувреме продужено за 14 минута (дуга пауза због повреде голмана), а друго за 10. Након тога, друго полувреме утакмице између Сенегала и Холандије продужено је за осам минута, иако није био утисак да су друга полувремена у ове две утакмице требала бити продужена баш толико. Разлог за све ово је веома једноставан.

ФИФА је одрадила истаживања на основу којих је утврђено да време игре на мечевима највећих такмичења траје у просеку 54 минута. Због тога је ФИФА одлучила да модификује правила о надокнади, тако што би се надокнадио скоро сваки пропуштен тренутак, односно "украдено време".

О овој теми раније током године говорио је чувени судија Пјерлуиђи Колина и наговестио да ће судије добити адекватне инструкције за Мундијал.

"Данас је прихваћено да је добро када меч има око 60 минута ефективне игре. Ми у ФИФА ћемо за Светско првенство говорити судијама како да надокнаде изгубљено време, али за постигнуте голове. Ако су три гола постигнута у једном полувремену, просечно славље траје минут и по, то је пет минута славља и пет минута у којима се фудбал не игра", рекао је Колина једном приликом.

BloombergAdria.com

"Ако желимо да будемо прецизнији, мораћемо да се припремимо за надокнаде времена од по девет минута", закључио је Колина.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".