Извор:Фото: Профимедиа, Википедија, Јутјуб принтскрин/Grass Hopper

УЋУТКАЛА ОФИЦИРА: Како је Милунка Савић добила пакет коњака?

Извор: Нпортал

23.11.2022.

18:09

МИЛУНКА Савић, српска хероина, рођена је 1888. године у Копривници, а српској војсци се придружила када је имала 24 године.

Тада је било забрањено за жене да учествују у борбеним дејствима и да буду у војсци. Она се под именом свог брата пријавила 1912. године. Недуго после тога је учествовала у борби на Брегалници када је унапређена у подофицирски чин каплара.

Рањена је у Другом балканском рату од стране бугарске гранате и тада је откривен њен пол. Нису желели главнокомандујући да је казне јер је била веома способан војник. Пребачена је у болничку дивизију.

Док је била на Солунском фронту, пришао је официр војске Француске њу је изазвао и сумњао у њену способност. Поставио је флашу скоро 40 година старог коњака на 40 метара и рекао јој је да уколико успе да га погоди, добиће остатак кутије на поклон. Погодила је из прве.

BloombergAdria.com

 

Носилац је Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Медаље за храброст ''Милош Обилић'', Албанске споменице и Споменизе на Први светски рат. Од Француске је добила Орден Легије части 4. и 5. реда и Ратни крст 1914-1918 са златном палмом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".