Извор:Фото: Архива Новости/ Милена Анђела

ДАН БИВШЕ РЕПУБЛИКЕ: Шта је остало од 29. новембра?

Извор: Нпортал

29.11.2022.

10:50

У БИВШОЈ Југославији 29. новембар празновао се као дан Републике. У складу са идеолошким предзнацима и југословенством, прослављан је са посебном помпезношћу на државном нивоу. Сведоци тог времена сећају га се углавном по нерадном дану, који су многи користили за припрему меса, односно популарни "свињокољ" за предстојећу зиму. Овај датум је последњи пут био нерадан 2001. године.

Некада је 29. новембар био синоним за многе ствари, од обележавања Дана државности некадашње Југославије, празновања до свињокоља. С годинама се променио државни празник, али не и навика појединих домаћина да на овај дан обезбеде месо за предстојећу зиму.

Овим датумом заправо се обележавало Друго заседање АВНОЈ-а у Јајцу у БиХ 1943. године, када је, под вођством Комунистичке партије Југославије, донета одлука о формирању државе федералног устројства, Југославије, као и уставотворне скупштине две године касније, када јој је дат назив Федеративна Народна Република Југлославија (ФНРЈ).

На Другом заседању АВНОЈ-а пре године била су присутна 142 делегата, а председавао је предратни председник скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца доктор Иван Рибар.

BloombergAdria.com

Некада се на данашњи дан рано устајало, стављала се вода на шпорет, али не да би се ишло на посо или скувала кафа, већ се ваљало уранити на свињокољ, а врела вода је требала за шурење. 29. новембар се баш у ово претворио, некадашњи Дан Републике који су сви волели због слободног дана, због тога што ћемо тог дана јести свежу прасетину је нестао

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".