КАКО СПРЕМИТИ ПОСНУ САРМУ? Димљена риба даје прави укус
29.11.2022.
14:54
ПОЧЕО је Божићни пост, период у ком верници осим духовног прочишћења, пролазе и кроз физичко. Овај период до Божића ваљало би да се уздржимо од грешних мисли, а храна коју спремамо је најчешће на уљу и води.
Сладокусцима пост може пасти тешко зато због њих спремамо посне рецепте који су чак и бољи него они са мрсним намирницама. Један од њих је посна сарма са димљеном рибом.
За овај рецепт потребно је:
- 4 главице црног лука средње величине
- 2 празилука
- 5 већих шаргарепа
- 1 корен першуна
- 1/4 корена целера
- 4 цена белог лука
- 500 г пиринча
- 1 већи кромпир
- 500 г димљене рибе (може и без рибе)
- 2 главице киселог купуса
- вегета
- паприка млевена слатка
- ловоров лист
- бибер
- брашно
- со
- везица першуновог листа
Начн припреме:
Уље сипајте у већу шерпу, отприлике за дебљину прста. На уљу издинстајте црни лук и празилук. Пиринач потопите у воду.
Потом бели лук ситно исецкајте. Шаргарепу, целер и першун изрендајте на крупно ренд и додајте у шерпу са луком. Динсајте заједно још десет минута.
Потом је потребно додати пиринч који сте претходно оцедили од воде и динсајте још десет минута.
Склонити са шпорета и додајте вегету, бибер, со, млевену поприку, изрендандани кромпир, лист першуна и једну равну кашику брашна.
Затим следи онај главни део. Увијање сарми. Сарме савије и поређајте у земљани сач или ватросталну чинију. Рибу исеците и поређајте између сарме. Сипајте воду, прекријте листовима купуса и пеците. Уколико печите у земљаном сацу, пеците поклопљено на 150 степени. По жељи можете додати пасирани парадајз и сервирати сарму уз туршију.
(Кулинарка)
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".