Извор:Фото: АП

ОГЛАСИЛА СЕ "ИСЛАМСКА ДРЖАВА": Именован нови вођа Абу Хусеин

Извор: Танјуг

01.12.2022.

17:24

ТЕРОРИСТИЧКА група позната под самопроглашеним именом "Исламска држава" (ИС) именовала је за вођу до сада јавности непознатог Абу Хусеина.

Терористичка група Исламска држава (ИС) именовала је за вођу до сада јавности непознатог Абу Хусеина, након што се његов претходник Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Кураиши разнео у октобру када се нашао под опсадом бивших антивладиних побуњеника на југу Сирије, изјавиле су данас Ројтерсу особе које су учествовале у сукобу.

- "Исламска држава" је одабрала Абу ал-Хусеина ал-Хусеина ал-Кураишија за свог новог лидера, изјавио је портпарол те терористичке групе на снимку. Он није изнео више детаља о новом лидеру.

То је први пут да је вођа ИС убијен у операцији у којој није учествовала коалиција предвођена САД и први пут да је лидер "Исламске државе" убијен на југу Сирије, а не на северу те земље, навела је британска агенција.

Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Кураиши је убијен у операцији изведеној у Дери, јужној сиријској провинцији. Кураиши и његови помоц́ници су откривени док су се крили у куц́и у граду Јасему, навели су бивши побуњеници који су учествовали у сукобу, рођаци оних који су погинули у сукобима и житељи Јасема.

У аудио снимку који је објављен у среду, портпарол "Исламске државе" је рекао да је Кураиши убијен док се "борио против непријатеља Бога", и додао да је Абу Хусеин следећи вођа, не износећи детаље.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".