Извор:Фото: Д. Карадаревић

Шљивовица доспела на листу УНЕСКО културне баштине

Извор: Нпортал

02.12.2022.

13:36

ШЉИВОВИЦА је званично уписана на листу УНЕСКО српске баштине, нематеријалног културног наслеђа.

Наташа Младеновић Рибић, из Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, објаснила је шта је то потребно да једна ракија буде уписана на УНЕСКО-ву листу, традицијом која је живо наслеђе вековима уназад са наших простора.

- Донета је одлука на заседању УНЕСКО да друштвена пракса и знања везана за ракију и производњу, буде уврштена у листу етнографског културног нематеријалног културног наслеђа. Ми уписом заштићујемо наш производ и радимо на даљем очувању овог елемента. Све оно што обједињује ракија, цео пут од наше традиције, обичаја, знања и вештине, до саме производње спадају у то наслеђе - испричала је Младеновић Рибић.

BloombergAdria.com

 

- Први услов за упис је да се нађе у националном регистру за нематеријлано културно наслеђе, који тренутно броји 57 елемената - појаснила је Младеновић Рибић.

Она је испричала да су многе ствари и навике које ми практикујемо носиоци наслеђа, а да ми тога нисмо ни свесни.

BloombergAdria.com

 

- Најважније и најупечатљивије ствари којима привлачимо светску пажњу, су живе традиције. Прва је уписана слава, затим је традиционална игра коло, гусле и певање уз гусле, златарско лончарство, изговарање здравица и тај део је уврштен и у овај сегмент о шљивовици - набројала је само неке Младеновић Рибић гостујући на телевизији Курир.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".