Извор:Фото: Профимедиа

ИСТОРИЈА У КАТАРУ Овако нешто се није десило скоро 30 година

Извор: Нпортал

04.12.2022.

16:49

НАКОН узбудљиве прве фазе такмичења препуне изненађења, дошло је време да се сведу рачуни и направи анализа окончане групне фазе првенства.

Групна фаза Светског првенства у Катару је завршена, а јуче су почели први мечеви осмине финала. 

Након узбудљиве прве фазе такмичења препуне изненађења, дошло је време да се сведу рачуни и направи анализа окончане групне фазе првенства.

Оно што је интересантно је свакако чињеница да ниједан тим није остварио максимални учинак, односно ниједан тим није остварио све три победе у групи и освојио максималних девет бодова. 

Занимљиво је да се ово догађа први пут од такмичења света које је одржано 1994. године у Сједињеним Америчким Државама. Дакле, овако нешто се није десило скоро 30 година. У међувремену, одиграно је чак шест првенстава света. Пре тог такмичења одиграног пре 28 година, ситуација да у групној фази ниједан тим не освоји девет бодова догодила се још само два пута. Интересантно је да се то догодило на два узастопна Светска првенства - 1958 и 1964. године.

BloombergAdria.com

 

Три екипе које су биле најближе максималном учинку на овогодишњем Мундијалу у Катару су Енглеска, Холандија и Мароко. Све три екипе освојиле су седам бодова, односно уписале су по две победе и један нерешен резултат. 

Поред тога, једини пут када је свака група на Светском првенству имала тим са све три победе у групној фази било је на првом првенству света 1930. године у Уругвају.

Светско првенство у Катару је такође такмичење на којем само је само пет тимова изашло непоражено из групне фазе такмичења. То су Холандија, САД, Енглеска, Хрватска и Мароко. Интересантно је да је то најмањи број непоражених тимова у групној фази од почетка новог формата такмичења сачињеног од 32 тима.

BloombergAdria.com

 

Два светска првенства држе рекорд по броју тимова који су остали без пораза током групне фазе. Наиме, чак 12 репрезентација остало је непоражено на првенствима света одржаним 1998. године у Француској и 2002. године у Јапану и Јужној Кореји.

Овогодишњу Мундијал у Катару остаће упамћен и као прво првенство света на којем су победници група били из четири различите конфедерације. Наиме, четири европска представника су заузела прва места у својим групама - Холандија, Енглеска, Француска и Португал. Јапан је азијски тим који је освојио прво место у групи "Е", а афрички представник Мароко је завршио групу "Ф" као првопласирана екипа. Бразил и Аргентина су представници Јужне Америке који су завршили на првом месту својих група. 

Оваква сутација се десила још само два пута - на Мундијалу 1986. године у Мексику и Мундијалу 2002. године одржаном у Јапану и Јужној Кореји. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".