Извор:Фото: Профимедиа

ЂАВОЉА ПОСЛА: Зашто се недељом хлеб НЕ СЕЧЕ ножем?

Извор: Нпортал

06.12.2022.

15:10

СРПСКА народна веровања изузетно су занимљива.

Српска сујеверја  заиста су једна од занимљивијих. 

Мачку повезујемо са несрећом, огледало са губитком, а хлеб са пехом.

Српска сујеверја су многобројна, углавном се односе на свакодневни живот, а постоје и она која се тичу хране - хлеба нарочито. 

BloombergAdria.com

Хлеб

Углавном сујеверја која имају везе са храном, највише се тичу хлеба.

Зато, неки људи не воле да секу хлеб недељом ножем (или да перу нож за хлеб недељом), а други верују да ако сечеш оба краја хлеба, то ће "ослободити ђавола да лети по кући", а према европском сујеверју, хлеб не би требало да буде спуштен на сто, већ да стоји усправно јер у супротном доноси пех.

Једно од необичнијих веровања је да ћете бити богатији ако поједете све мрвице са стола, али ово није једино веровање у вези са намирницом коју свакодневно конзумирамо.

BloombergAdria.com

Верује се да младе девојке треба да једу окрајак хлеба, јер ће им то донети миран живот и свекрва ће их неизмерно волети.

Кад смо код старих добрих обичаја и веровања, једно вам је сигурно познато. За столом никако не треба певати. Ако мушко пева, ожениће се лудом девојком, а исто важи и за жене, па ће их судбина спојити са лудим човеком.

Свађа се може наслутити ако се руке при руковању четири особе укрсте, а вода се посипа за неким ко је кренуо да обави важан и тежак посао.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".