Извор:Фото: Дарко Дозет

Сви мисле да знају шта поручује ЗНАК СТОП - а многи греше

Извор: Нпортал

20.10.2021.

11:54

ОСМОУГАОНА табла, на којој је реч "Стоп" исписана белим словима на црвеној подлози - добро познат саобраћајни знак који се затиче се на раскрсницама, и то онда када се крећете путем на којем возачи немају првенство пролаза.

Значење овог знака је "обавезно заустављање", што значи да он обавезује возача да осетно заустави возило. Није довољно само успорити и наставити кретање када се опрезно уверите да на путу на који скрећете нема возила која се приближавају.

Многи, ипак, чине управо то. Неки у журби, сматрајући да није неопходно потпуно зауставе возило, а неки вероватно и из незнања. Ово је, такође, чест узрок падања на практичном испиту за будуће возаче, код кандидата који нису сасвим добро савладали саобраћајна правила.

BloombergAdria.com

 

Неопходно је, дакле, потпуно зауставити возило, и то испред зауставне линије, осмотрити и пропустити возила која се крећу улицом на коју наилазите, водећи рачуна да иста не успоравају, стају или мењају правац. Тек након тога можете да наставите кретање, убацивши у прву брзину. Повремено је, после заустављања испред зауставне линије потребно и изаћи још напред, на такозвану "линију прегледности", и поново се зауставити, да бисте били сигурни да је безбедно наставити кретање.

Треба имати на уму да се сте начинили прекршај и уколико не станете пре зауставне линије, тј. прећете преко ње пре заустављања. Уколико возило које има предност успори због вашег, тј. због ваше лоше процене, и то се сматра одузимањем предности и прекршајем.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".