Извор:Фото: Профимедиа

ЕВО ПО ЧЕМУ СЕ ИЗДВАЈА ВОЂА ЧОПОРА: Паразит који мења ум

Извор: Нпортал

08.12.2022.

08:41

НАКОН што је примећено да се понашање младунаца хијене заражених токсоплазмозом мења, научници су решили да детаљније испитају на који начин овај паразит утиче на умове животиња - у овом случају вукова.

Токсоплазма гонди је паразит који се настањује у топлокрвним животињама и људима, а познато је да временом утиче и на њихов централни систем. Међутим, када је примећено да су младунци хијене заражени овом врстом интрацелуларног паразита склонији ризичном понашању које може да их кошта живота, научници из САД-а су решили да испитају овај феномен на сивим вуковима. 

Тим који су предводили биолози Конор Меир и Кира Касиди са Универзитета Монтана су за потребе своје нове студије анализирали понашање вукова заражених токсполазмозом и дошли до открића да она не изазива само промене у понашању код појединаца већ да може и да утиче на њихов положај у чопору. 

Већи ризик - двоструко веће шансе за лидерске позиције.

Тим се фокусирао на истраживање различитих популација сивих вукова у Националном парку Јелоустоун у америчкој савезној држави Вајоминг. Првобитно су узимани узорци крви 229 животиња, након чега је вршена анализа антитела на Тоxопласма гондии, а затим и упоређивани подаци са обрасцима њиховог понашања и улогама које су имали у чопору у периоду од 1995. до 2020. године - како би могли да идентификују евентуалне промене. 

BloombergAdria.com

 

Откривено је да се њихово понашање драстично мењало након заражавања споменутим паразитом тако што су мужјаци имали двоструко веће шансе да напусте чопор у првих шест месеци у поређењу са уобичајеним временским периодом од две године. Поред тога, заражене јединке су знатно чешће постајале вође чопора, а истраживачи су ове резултате приписали чињеници да су они показивали већу спремност да се упусте у високо ризично понашање - као и хијене. 

Објашњење за ову промену лежи у измењеном односу хормона, а неке од експерименталних студија су већ сугерисале да хроничне инфекције могу довести до повећане производње допамина и тестостерона. Ове промене према мишљењу аутора студије изазивају агресивно и ризично понашање, које резултирају већом шансом да се вукови упусте у борбу за вођу чопора. 

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".