Извор:Фото: Профимедиа

АКО ПИТАТЕ ВАН ГАЛА: Меси је играч мање на терену

Извор: Нпортал

08.12.2022.

12:44

Аргентина и Холандија сутра од 20 часова играју другу утакмицу четвртфинала Светског првенства у Катару, а у фокусу је Лионел Меси, који је под великим притиском јер жели да каријеру, барем ону репрезентативну, заврши на спектакулран начин.

Аргентина има два освојена Мундијала, један са Диегом Марадоном, али са Месијем ниједан. Били су близу када су играли финале Светског првенства 2014. године у Бразилу, но тада је Немачка у продужецима славила голом Марија Гецеа.

Гаучоси су у Катар дошли спремни да напокон дођу до злата. Меси предводи свој тим, који на моменте може да заблиста и буде најбољи, а и текако зна и да разочара. Стога је тешко предвиђати шта ће се дешавати сутра у дуелу с Холандијом и колико на крају може та моћна Аргентина - земља у којој се фудбал сматра начином живота.

Холанђани су као фаворити из сенке допутовали у Катар, за разлику од споменуте Аргентине, али и они су показали да су ту, међу осам најбољих, с разлогом. Предвођени искусним и сјајним тренером Лујом ван Галом, имају озбиљне планове и немају намеру да се предају пред било ким.

У табору холанђана последњих дана углавном се баве питањем како зауставити прву звезду аргентинске репрезентације. Барсин везњак Френки де Јонг познаје дуго и доста добро Месија, али то му не помаже да зна начин како да га елиминише.

- Искрено, не знам. Познајем га дуго, али не знам како га зауставити. Он је већ 15 година фудбалер који прави разлику на терену, нема решења како га зауставити. Чак је и на тренингу било практично немогуће. Тај задатак можемо испунити само као тим - наглашава Френки који је годинама у Барселони из првог реда гледао Месијево мајсторство.

За разлику од њега, Луј ван Гал је имао потпуно другачији одговор. Он пак верује да Меси може да буде чак предност Холанђанима.

- Меси је најопаснији играч на свету, способан је сам створити много прилика, а уједно је и брилијантан стрелац - похвалио је Аргентинца на почетку 71-годишњи стратег, па наставио истакнувши како је седмероструки освајач Златне лопте и слаба тачка ове екипе.

- Када Аргентина изгуби лопту, не направи пуно. Не помаже у одбрани и тако дефанзивно има играча мање на терену. То је наша шанса - каже прекаљени стратег на клупи ''орања''.

Управо на Светском првенству у Бразилу је Аргентина играла са Холандијом полуфинале, а Гаучоси су прошли на пенале.

Меси у том дуелу није пуно показао, а и тада је на клупи Холандије био Ван Гал. Видећемо има ли Ван Гал начин да и сутра заустави Месија и хоће ли заиста, како сам каже, Аргентинчево присуство на неки начин бити и шанса ''орању'' за пласман у полуфинале.

Подсећања ради, Аргентина је управо Холандију добила у финалу Мундијала 1978. године са 3:1. Осам година касније Гаучоси су играли финале против Западне Немачке и на крилима Марадоне освојили ту другу и последњу титулу првака света. Диего није био стрелац ниједног од три гола у финалу, али је у полуфиналу дао два гола Белгији, а два у четвртфиналу Енглеској, уз чувену Божју руку... 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".