Извор:Фото: Депозитфото/Танјуг/АП

ДЕЛЕГАЦИЈА ТАЛИБАНА: Разговор са Лавровом

Извор: Нпортал

20.10.2021.

17:59

ДЕЛЕГАЦИЈА талибана разговарала је о регионалној стабилности и будућности Авганистана са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом, потврдио је данас портпарол министарства спољних послова Авганистана Абдул Кахар Балки.

Данас се делегација Исламског емирата Авганистан, коју предводи заменик премијера привремене владе Мула Абдул Салам Ханафи састала са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и његовом делегацијом. Стране су водиле значајне разговоре о конструктивним односима између Кабула и Москве регионалној стабилности и бољој будућности Авганистана - написао је портпарол на Твитеру.

Раније је ТАС С известио да се Лавров састаје са делегацијом талибана уочи преговора о Авганистану у оквиру “Московског формата”.

Руски министар спољних послова апеловао је данас на међународну помоћ Кабулу, након отварања међународне конференције о Авганистану у "Московском формату" на којој су се талибани појавили први пут откако су у августу преузели власт.

Пакистан, Кина, Иран, Индија и бивше совјетске државе Централне Азије придружиле су се талибанским званичницима на састанку у Москви, али се представници САД нису појавили, због, како су навели, техничких разлога, преноси агенција Ројтерс.

У Москви се данас одржава трећа сесија консултација у "Московском формату" о ситуацији у Авганистану у којима учествују представници Авганистана и 10 суседних држава.

“Московски формат” успостављен је 2017. године на основу шестостраног консултативног механизма између представника Русије, Авганистана, Индије, Ирана, Кине и Пакистана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".