Извор:Фото: Профимедиа

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО Гени утичу на количину пића коју пијемо

Извор: Нпортал

10.12.2022.

13:41

ИСТРАЖИВАЧИ су анализирали гене и проучавали унос алкохола код 3,4 милиона људи, углавном из Европе. Количина вина коју попијете за недељу дана је под утицајем гена, зато неко пије чак више од три чаше вина недељно.

Људи имају око 20.000 гена - од боје очију до интелигенције и понашања - у скоро свакој ћелији у свом телу. Они су 99,9 одсто идентични у свом генетском саставу, деле већину истих гена, али имају варијације у неким од њих које се могу повезати са животним стилом.

Истраживачи су успели да идентификују хиљаде генетских варијација које се чешће примећују код људи који су пили више алкохола у просеку недељу дана.

Утврђено је да 10 одсто белаца европског порекла са највишим резултатом за ове генетске варијације конзумира више од седам стандардних пића недељно у просеку.

BloombergAdria.com

 

Десет одсто људи са најнижим генетским резултатом пило је у просеку мање од четири пића недељно.

- Колико пијете можда није у потпуности зависило од тога да ли сте имали стресан дан или колико је укусна боца вина у фрижидеру, гени играју важну улогу - рекао је професор Деђанг Ли.

- Ови налази би такође могли да помогну да се објасни зашто постоје људи који су увек на располагању да оду у бар на пиће или су спремни да отворе флашу вина. Међутим, не можемо у потпуности да кривимо наше гене, јер је понашање веома важно у понашању у вези са пићем, и увек је могуће да људи одлуче да смање алкохол и воде здравији живот - закључио је.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".