Извор:Фото: Министарство одбране и војске

ВОЈНИ МАРШ: Од касарне на Бањици до куће славног војсковође

Извор: Нпортал

11.12.2022.

14:58

КАДЕТИ завршне године Војне академије данас су у склопу редовне обуке извели кондициони марш од касарне "Генерал Јован Мишковић" на Бањици до куће војводе Степе Степановића у Кумодражу, и назад, у укупној дужини од 13 километара.

Према речима команданта Кадетске бригаде, пуковника Милана Кончара, основни циљ те активности је унапређење физичке способности кадета као и старешина јединице.

- Осим подизања физичке способности, важно је што се старешине додатно усавршавају у организацији, припреми и реализацији кондиционих маршева који се периодично одржавају у оквиру редовне обуке кадета, рекао је пуковник Кончар, саопштено је из Министарства одбране.

Додао је да је на теренима Војне академије, кроз више сличних активности, одржана и својеврсна припрема за овај марш кроз насељено место.

Командант Кадетске бригаде истакао је да током реализације оваквих елемената обуке и кадети имају прилику да стичу искуство о начину организовања маршева што је, додао је, од посебног значаја за будуће официре.

BloombergAdria.com

 

То је, како је рекао, својеврсна припрема за њихову професионалну каријеру.

- Данас је на маршу завршна, 144. класа Војне академије и они ће ускоро бити у улогама у којој су данас њихов командант класе и командири водова. Иначе, марш се увек организује по одређеној теми, а данашњи је посвећен славној историјској личности, нашем прослављеном војводи Степи Степановићу, рекао је Кончар.

У саопштењу се наводи да су у родној кући војводе Степе кадете, на традиционалан начин, дочекали пријатељи из истоименог аматерског Културно - уметничког друштва, а својеврсни час историје одржао им је домаћин објекта који баштини сећање на славног војсковођу, Алекса Владичић.

BloombergAdria.com

 

- Срећан сам што су нам данас у посети млади српски витезови. Желели смо да их домаћински дочекамо и да им кажемо да смо веома срећни због доласка часних чувара наше отаџбине, којима сам говорио о животном путу великог Војводе Степе и ономе шта је он говорио својим војницима, рекао је Владичић.

У име Војне академије, пуковник Кончар уручио му је признање за допринос и подршку у реализацији задатака те установе, а захвалница је додељена и председнику КУД-а Владану Животићу који је, уз речи захвалности будућим официрима "што су на бранику отаџбине", поручио и да је мисија КУД-а да, негујући народне игре и песме, буде на бранику заштите традиционалних вредности и културе наше земље.

Кадеткиња завршне класе Војне академије Јована Јовановић каже да јој марш није био напоран, већ врло занимљиво искуство.

- Волела бих да оваквих активности има више, јер заиста доприноси кондицији, али и колективном духу и развијању наше војничке личности, рекла је она и изразила задовољство што је имала прилику да посети кућу славног војводе Степе.

BloombergAdria.com

 

Њен колега Ђорђе Пешић рекао је да му је била част доћи на овакво место, успут реализујући једну важну активност.

- Веома је вредна иницијатива, потекла са Војне академије, да се овакве активности организују", истакао је кадет завршне године и додао да је међу колегама владала добра енергија, уз јаку мотивацију, да на овај начин заједно посете важно историјско место везано за славног српског војводу Степу Степановића.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".