Извор:Фото: Н. Фифић

ОГЛАСИЛА СЕ УПРАВА ЗАТВОРА: Још један силоватељ на слободи

Извор: Нпортал

13.12.2022.

11:09

ОСУЂИВАНИ силоватељ Игор Богдановић одлежао затворску казну од 15 година.

Према нашим незваничним сазнањима, Игор Богдановић, из београдског насеља Рипањ, који је био осуђен за силовања две малолетнице, данас излази на слободу. Ове злочине извршио је 2007. године у размаку од два дана.

Тим поводом огласила се Управа за извршење кривичних санкција, чије саопштење преносимо у целости:

- Колеге у Служби за третман Казнено-поправног завода у Београду, у сарадњи са Одељењем за ванзаводске санкције и мере, израдили су благовремено програм припреме за отпуст осуђеног Игора Богдановића. Наглашавамо да је то део наших редовних процедура за свако лице које се враћа у друштвену заједницу како бисмо избегли медијске спекулације да се то чини ад хоц или онда када постоји медијска заинтересованост за неког појединца.

У складу са законским оквиром која се односи на свако осуђено лице, завод је о истеку казне Игора Богдановића обавестио његову породицу, надлежни суд, надлежну Полицијску управу и Центар за социјални рад.

BloombergAdria.com

 

Како би јавност била подробно информисана, подсећамо да се програм састоји од пружања помоћи приликом проналажења смештаја и исхране, пружање помоћи у остваривању права на здравствену и социјалну заштиту, давања савета у циљу усклађивања породичних односа, пружања подршке и помоћи приликом проналажења запослења, односно довршавања школовања или стручног оспособљавања, успостављања сарадње са надлежним центром за социјални рад у циљу давања новчане подршке за подмиривање најнужнијих потреба….

У том смислу Богдановићу је израђена лична карта током издржавања казне затвора и обезбеђена му је неопходна документација како би користио здравствено осигурање и сва друга права по изласку на слободу.

Управа за извршење кривичних санкција организовала је мултисекторске састанке са представницима Министарства унутрашњих послова, надлежног Центра за социјални рад и филијале Републичког фонда за здравствену заштиту.

Наглашавамо и да је организовано више састанака између повереника, заводског васпитача и Богдановића како би се ово осуђено лице подстакло да активно учествује у припреми за отпуст и како би се на време препознале све његове потребе по повратку у заједницу.

У процес припреме за отпуст је била укључена и невладина организација која се годинама уназад бави постпеналном подршком бивших осуђених лица са циљем да се овом лицу помогне да се што лакше интегрише у свакодневне животне активности. 

Управа је искористила све законске механизме које њој, али и другим државним институцијама и невладиним организацијама, стоје на располагању како би се овом лицу пружила сва потребна помоћ у првим данима по изласку на слободу. 

BloombergAdria.com

 

Стога све медије молимо да се уздрже од сензационализма приликом извештавања кад је реч о починиоцима оваквих кривичних дела на шта их закон и новинарски кодекс обавезују будући да су малолетна лица оштећене стране.

Припрема за отпуст је процес који почиње првог дана кад осуђено лице ступи на издржавање казне тиме што се укључује у програме Службе за третман (индивидуални и групни програми рада).

У сваком конкретном случају за осуђено лице се израђује индивидуални програм припреме за отпуст у зависности од дужине казне и то -  најраније годину дана, а најкасније три месеца пре истека казне. Осуђеник се подстиче на активно учествовање у припреми за отпуст и на основу утврђеног програма за отпуст осуђени се укључује у појединачни или групни саветодавни рад.

У том смислу, запослени у Служби за третман у казнено-поправним установама и запослени у нашим повереничким канцеларијама (задужене за спровођење тзв. алтернативних санкција) интензивно сарађују са свим релевантним државним и невладиним организацијама у циљу што боље припреме осуђеника за повратак у друштвену заједницу.

Служба за третман ставља посебан фокус на лица која немају адекватну подршку породице или свог окружења или су лошег материјалног стања. Треба имати у виду да немали број осуђених лица има подршку својих породица (брачних партнера, деце, најближих сродника) што у великој мери утиче на врсту помоћи коју ће да затраже. Подршка породице је од суштинског значаја за рад са осуђеним лицима и током издржавања казне и током припреме за отпуст, као и по изласку на слободу.

BloombergAdria.com

 

Осуђеницима се помаже да добију личну карту, здравствену књижицу, смештај, посао. Из тог разлога их упућујемо на помоћ и подршку коју могу да добију у надлежним институцијама - полицијским управама, Националној служби за запошљавање, надлежним центрима за социјални рад, филијалама Републичког фонда за здравствено осигурање, прихватилиштима за одрасле, Црвеном крсту. Управа и њени повереници блиско сарађују са свим невладиним организацијама које се баве прихватом осуђеника у циљу помоћи око смештаја и проналажења посла и у том смислу најбољу сарадњу имамо са организацијама у већим градовима попут Београда, Новог Сада…Кључна је подршка како владиног тако и невладиног сектора како би се бивша осуђена лица што лакше уклопила у друштво и како би им се дала шанса да се запосле и не чине нова кривична дела. Међу њима је немали број оних који су у заводима прошли обуку за неко од дефицитарних занимања, добили сертификат, у коме није наведено да је стечен током издржавања казне како би се избегла могућа дискриминација. Уз то, сва осуђена лица су током боравка у заводу стекла и радно искуство на овим пословима (послови вариоца, молера, фасадера, пекара, кувара, електроинсталатера…) тако да је реч о особама које имају „занат у рукама“. Наглашавамо и да најбољи третман у заводу даје добре резултате само ако је цело друштво спремно да прихвати бивше осуђено лице и олакша му укључивање у заједницу.

У складу са Законом о извршењу ванзаводских санкција и мера ако служба за третман процени да постоји потреба за пружањем помоћи осуђеном након извршене казне затвора или осуђени сам затражи помоћ повереник најкасније у року од месец дана пре отпуста започиње са израдом програма помоћи.

Приликом израде програма помоћи повереник сарађује са службом за третман и осуђеним. Осуђеник се у постпенални програм помоћи и у програме Службе за третман док траје казна укључује само ако он то жели. 

Програм помоћи се састоји од:

1. пружања помоћи приликом проналажења смештаја и исхране;
2. пружање помоћи у остваривању права на здравствену и социјалну заштиту;
3. давања савета у циљу усклађивања породичних односа;
4. пружања подршке и помоћи приликом проналажења запослења, односно довршавања школовања или стручног оспособљавања;
5. успостављања сарадње са надлежним центром за социјални рад у циљу давања новчане подршке за подмиривање најнужнијих потреба;
6. пружање подршке и помоћи у уздржавању од употребе опојних дрога и алкохола;
7. пружање других облика помоћи и подршке. 

Програм се обуставља ако лице према којем се програм помоћи спроводи не сарађује или одбија сарадњу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Република)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".