Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Посна јела

ЛЕГЕНДЕ О СВЕТОМ НИКОЛИ Како је постао заштитник сиромашних?

Извор: Нпортал

17.12.2022.

10:24

СВЕТИ Никола је једна од најчешћих српских слава. Преносимо три најинтересантније приче како је овај светац постао заштитник, деце, сиромашних и путника.

Прва прича је о три девојке којима је Свети Никола помогао у невољи. Како њихов отац није био богат и није могао да им омогући мираз, девојкама је уместо породичног живота и удаје, претио посао проститурки. Свети Никола је сазнао за то, па је токм ноћи у три вреће убацио  злато и оставио испред прозора девојкама. Тада су добиле право да се удају и заснују породицу. Светца приказују често на фотографијама са три јабуке које често симболишу мираз девојака. 

BloombergAdria.com

 

Друга најпознатија прича јесте она која га приказује као заштитника деце. Током периода глади, Николу је локални месар позвао у свој дом. Након што је на столу угледао тањир пун меса, Свети Никола помислио је оно најгоре. Брзо се упутио у подрум домаћина месара, где је угледао три бачве, а у бачвама тела тројице дечака. Никола је брже-боље оживео дечаке.

Поред тога, прича о Деди Мразу води порекло од Светог Николе, пошто је делио поклоне свакоме кога је срео, нарочито деци и сиромашнима. Свети Никола је  такође носио црвено одело, баш као и Деда Мраз из бајки. 

Када је реч о заштитничтву, веровање се разликује у местима у Србији. Поред морепловаца, деце и сиромашних, верује се да је био и заштитник  лопова покајника, проститзрки, трговаца, пекара и залагаоничара. 

Родитељи Светог Николе преминули су од куге. Никола није желео да новац задржи за себе већ је богатсво потрошио за храну којом је послужио комшије и сиромашне. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".