Извор:Фото: А. Стефановић, Википедија, Н. Живановић

ИСУС, ПЕРУН И ЊЕГОШ: Зашто је "превесели" бадњак значајан

Извор: Нпортал

05.01.2023.

11:36

БАДЊАК се ритуално сече у рано јутро Бадњег дана пре свитања, а обреди везани за њега се разликују зависно од дела земље где се практикује.

Православни верници у Србији се према бадњаку односе као према божанству - приносе се жртве у виду жита и вина и поздрављају га. Бадњак није везан само за Бадњи дан.

Понегде он гори и на дан Божића када положајник удара по њему жарачем или граном. Призива срећу и напредак породице - да буде тога колико и варница.

У хришћанству се повезује са витлејемским пастирима који су га ложили у пећини у којој се родио Исус Христ.

BloombergAdria.com

 

Одабир дрвета и ложење

Дрвеће које се бира за бадњак најчешће потиче из рода храстова. У старословенској религији је управо ово дрво било једно од најобожаванијих. Повезивали су га са Перуном, богом муње и грома.

BloombergAdria.com

Ложење бадњака није толико стара традиција. Почела је са војницима који су их ложили у касарнама. У Краљевини Југославији је била ова традиција стандардизована, а трајала је до Априлског рата.

На Бадњи дан, верници свечано секу бадњаке и носе их до храма, где се у порти слаже, пре него што га благосиља свештеник. На крају ове свечаности, верници посматрају ватру бадњака.

BloombergAdria.com

 

Када дође Бадње вече, домаћин или одрасли мушкарац уноси у кућу бадњак. Ступа се прво десном ногом преко прага, а бадњачар поздравља укућане речима "Добро вече и срећно вам Бадње вече". Домаћица посипа бадњачара и бадњак житом из сита.

Након уласка, бадњачар прилази огњишту где се он пали. Када бадњак превесели, тај тренутак се свечано обележава. Некада су људи излазили у двориште и пуцали у вис, славећи тај догађај. Уместо речи "прегори", користи се реч "превесели".

BloombergAdria.com

 

У Црној Гори бадњаци се уносе између две запаљене свеће које држе жене или су прилепљене на вратима. У Кучима се бадњак дочекује неначетим хлебом којим се дотакне брада бадњачару.

У Шумадији, након што је дрво посечено, на пању се остави пола погаче, а друга половина се поједе у повратку кући са бадњаком.

На неким местима се пањ прекрије сувим лишћем, а ако из њега избију младице, сматра се да ће бити напретка те године.

Први ивер од бадњака се носи кући и поставља се тамо где породица посебно жели напредак. Уколико је поред кокошака, оне ће родити много више јаја. У Семберији се ивер стављао у чесницу.

Када се бадњак "превесели" онај који је први то видео, може добити награду од домаћина. Негде се мушкарци смењују целе ноћи крај огњишта и одржавају ватру.

BloombergAdria.com

 

Петар Други Петровић Његош је кроз речи Игумана Стефана описао празничну атмосферу Бадње вечери.

Ватра плама боље него игда,
прострта је слама испод огња,
прекршћени на огњу бадњаци;
пушке пучу, врте се пецива,
гусле гуде, а кола пјевају,
с унучађу ђедови играју,
по три паса врте се у коло, —
све би река једногодишници,
све радошћу дивном наравњено.
А што ми се највише допада,
што свачему треба наздравити!

Овде видимо обичаје попут пуцања из пушака након што се бадњак "превесели". Такође, у Црној Гори су се бадњаци преливали вином.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".