Извор:Фото: Википедија

НАЈКРАЋЕ СУ ВЛАДАЛИ: Један је на трону био само 20 минута

Извор: Нпортал

22.12.2022.

17:09

ЧЕСТО памтимо владаре који су најдуже владали својим земљама или су своје државе задужили великим делима.

Међутим, у историји је уписано и неколико владара који су најкраће владали. Од неколико минута, до неколико дана, ово су владари са најкраћим стажом:

Три папе у две недеље

Папа Сикст Пети је умро 1590. године и изабран је Папа Урбан Седми за његовог наследника.

BloombergAdria.com

 

Много се очекивало од њега и стварно се чинило да ће он и донети стабилност и просперитет грађанима Рима. Међутим, владавина се прекинула само 13 дана касније када је се он разболео и преминуо.

Двадесетоминутна власт

Шарл Десети је био последњи краљ који је носио титулу краља Француске и Наваре. Владао је од 1824. године до јулске револуције 1830. године.

BloombergAdria.com

 

Народ га је приморао да се одрекне трона, он је то и учинио. На престо је ступио његов син Луј Антоан, он се после само двадесет минута одрекао трона и препустио га изабранику револуционара Луј-Филипу.

Краљица са најмањим стажом

Син Хенрија Осмог умире млад, важио је за болесног и слабашног. Многи су се плашили да власт не припадне Крвавој Мери, католкињи у протестантском свету.

BloombergAdria.com

 

Ипак, завера на двору је омогућила да Џејн Греј ступи на трон. Она није имала подршку народа и после само 9 дана је велика војска Крваве Мери преузела власт. Џејн Греј је у Лондон тауеру убијена мање од годину дана касније.

Држао најдужи говор, а најкраће владао

Вилијам Хенри Харисон је девети председник Сједињених Америчких Држава који је преминуо након само недељу дана обављања ове функције.

BloombergAdria.com

 

Постоје две теорије његове преране смрти, једна је да је док је држао говор - најдужи инаугурациони говор у историји - на невероватно ниским температурама зарадио упалу плућа и подлегао болести. Друга теорија каже да је умро од последица тровања канализационом водом која је загадила пијаћу у Белој Кући.

Мистерија црвених пилула

Четрнаести цар династије Минг Таичанг је дошао на власт 1620. године, а врло брзо се и разболео. Његов дворјанин понудио црвене пилуле које су требале да излече болест.

BloombergAdria.com

 

После прве се осећао много боље и охрабрен дејством, узео је још једну - следећег јутра је пронађен мртав након само 29 дана владавине.

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".