Извор:Фото: Профимедиа

"СТОП ГРЧКОЈ ДРСКОСТИ" Турска позива НАТО да реагује

Извор: Танјуг

24.12.2022.

14:25

"ТАЈ НЕПРИЈАТЕЉСКИ став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО".

Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је данас да је време да НАТО каже ''стоп'' грчкој ''дрскости'', јер та земља, како је рекао, наставља са ескалацијом тензије агресивним акцијама и реториком.

Акар је у свом обраћању на састанку Министарства одбране, рекао да ''упркос нашем добронамерном приступу, Грчка наставља да провоцира и ескалира тензије''.

Позивајући се на саопштење Труске од прошле седмице, у којем је наведено да је неколико грчких борбених авиона ненајављено пратило турске авионе који су летели преко Егејског мора према Турској, као и да су им ометали радарски сигнал, он је навео да је Грчка прошле седмице ''малтретирала'' турске авионе који учествују у НАТО вежбама.

- Тај непријатељски став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО - рекао је.

BloombergAdria.com

 

Коментаришући кандидатуре Шведске и Финске за пријем у НАТО, Акар је рекао да Турска од те две земље очекује да ''испуни обавезе које су потписале у Мадриду", а то је смањење њихове подршке терористима и уклањање ограничења која су наметнули Турској на листи за екстрадикцију.

BloombergAdria.com

 

Министар одбране је рекао да Анкара ради на ''побољшању приступа наших америчких колега'', али и да очекује ''позитиван и конкретан'' закључак о продаји и модернизацији авиона из Вашингтона.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".