Извор:ФОТО: Јутјуб/Принтскрин/Docu

СЕЛО СТРАВЕ У НЕПАЛУ: Скоро сви житељи продали бубреге

Извор: Нпортал

25.12.2022.

15:26

У селу Хоксе у Непалу које још зову "долином бубрега" скоро је сваки становник продао свој бубрег.

У село долазе агенти који уверавају људе да могу нормално да живе без једног бубрега, уз лажне тврдње да ће им извађени поново нарасти. Одводе их у Индију где се изводе операције. Гита, мајка четверо деце, продала је бубрег за 2000 долара, писао је "Одитy Централ".

- Већ 10 година људи долазе у наше село и наговарају нас да продамо органе. Ја сам увек говорила не. Ипак, наша породица је расла, а расла је и жеља да купимо кућу - рекла је Гита.

Каже како је увијек хтела свој мир, свој дом и свој врт.

- Када сам родила децу требала нам је кућа. Зато сам отишла заједно са јетрвом у Индију на операцију - каже она. Операција је кратко трајала, а у болници је била три недеље.

- Кад сам се пробудила након операције чинило ми се као да се ништа није догодило. Добила сам новац и купила кућу - каже Гита.

Нажалост ове године њена кућа је страдала у земљотресу који је погодио Непал. Куће је изгубило и пуно њених комшија. Након земљотреса у целој земљи је порасла продаја органа, иако је то илегално.

Прошле године магазин "Тајмс" је писао о Кенам Тамангу кога је преварио зет. Обећао му је бољи посао у Ченаију у Индији. Али када је тамо стигао, повели су га у болницу. Рекли су му да ће му дати новац за бубрег и обећали да ће му израсти други. И Ганеш Бахадур Дамаи је отишао у Индију због обећања да ће добити добар посао. Тамо су му дали инјекцију и у несвести је био 24 сата. Када се пробудио био је у болници. Након три недеље добио је 150 долара и послали су га кући. Тамо је успео да купи мали комад земље, пише "Одитy Централ",

(24сата.хр)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".