Извор:Фото: Профимедиа

ЗАШТО НАС СЛАДОЛЕД ЧИНИ СРЕЋНИМ: Шта је то што нам даје осећај благостања?

Извор: Нпортал

27.08.2021.

11:10

СВИ волимо овај ледени десерт који је право освежење у летњим данима. Занимљиво је да га Руси више једу зими. Било да је воћни или чоколадни свакако је међу омиљеним посластицама. Сладолед стимулише серотонин или хормон среће који подиже ниво енергије у нашем телу и помаже у смањењу стреса и анксиозности. Такође садржи триптофан - природни седатив који нас опушта и понекад помаже да се носимо са несаницом.

Психолошки разлози због којих нас сладолед чини срећнијим:

Пре свега, слатко је

У ствари, десерт који ако знамо како да га припремимо може имати врло мало калорија. Ово одагнава наше жаљење и чини нас срећнијим.

Подиже расположење

Осим што делује као заслађивач у наградном центру мозга и ствара задовољство, ако изаберете чоколадни сладолед, можете побољшати расположење јер се у мозгу луче ендорфини који побољшавају ментално расположење, као и серотонин. Иако чоколадни сладоледи имају више масти од других, вреди појести барем један штапић.


Сладолед значи лето!

Лето је период са сунцем, светлошцћу, морем, шетњама и генерално лакшом климом. Kако се сладолед појављује, психологија се мења јер мозак прима сигнал да се лето ближи или да све постаје живо.

BloombergAdria.com

Научно је доказано да је храна повезана са успоменама

Облик, арома и укус сваке намирнице подсећа на различите слике. Дакле, када једемо сладолед, обично нам слике подсвесно падају на памет, па су наше емоције позитивне, што нас доводи до овог благостања чак и без очигледног разлога.

Даје нам енергију

Угљени хидрати из млечне лактозе и заслађивача производе енергију и укључени су у различите метаболичке функције. Дакле, ако имате тежак дан или сте интензивно вежбали, пуно пливали - сладолед је идеалан!


Здрав је

Не садржи много конзерванса, једини конзерванс у сладоледу је обично лед и смрзавање, док пастеризација млека убија патогене микроорганизме. Међутим, да би припадао овој категорији, не сме да садржи адитиве, парфеме и боје итд.

Идеалан је за дијету

Повећање протеина у нашој исхрани и смањење угљених хидрата мобилише метаболизам и на тај начин постиже губитак тежине. Већина протеина у сладоледу долази из млека и високе су биолошке вредности.