Извор:Фото: П. Милошевић

НАЈЧУДНИЈА ОПКЛАДА: Гимназијалац појео "Горски вијенац"

Извор: Нпортал

10.01.2023.

22:56

ЈЕДАН новосадски гимназијалац постигао је несвакидашни "рекорд" јер је "за опкладу од десет динара, овај гимназиста појео цело Његошево бесмртно дело, цео целцати 'Горски вијенац', заједно са уводом, речником и коментаром, укупно 138 страна - и ништа му није било".

Овако је о овом несвакидашњем догађају известила Политика у издању од 18. марта 1936. године у јеку разних рекорда који су тих дана постављали свуда по свету знани и незнани рекордери. Како је констатовао аутор текста, новосадски гимназијалац је поставио један невероватан рекорд, "због кога би се Његош у гробу преврнуо".

Овај невероватни догађај се одиграо неколико дана пре 18. марта, али се даље констатује да је питање да ли би се за њега и сазнало да гутању књижевног дела није присуствовао и жири састављен исто тако од гимназијалаца. Од њих су за рекорд сазнали прво сви остали ученици мушке гимназије, а после и цела варош, "тако да пола Новог Сада препричава данас овај догађај као изузетно ретку сензацију".

- Невероватни рекордер је ђак седмог разреда гимназије. Добро учи и није у завади ни са наставником књижевности, нити са књижевношћу уопште, а исто тако нема ни разлога да мрзи Његоша и његова дела - истиче аутор чланка у "Политици" и додаје да је до тога да поједе целу књигу дошло сасвим случајно, више због каприса него због опкладе, и да му се у руци нашла нека друга књига, а не "Горски вијенац", на пример Алгебра, он би њу појео.

BloombergAdria.com

 

Идеја да се склопи оваква необична опклада потекла је из шале. Један његов друг, по изласку из школе, баш после часа књижевности, узео је једну улазницу и појео је пред својим друговима. Наравно, како дечаци воле да се надјачавају и међусобно изазивају, један од присутних је констатовао да то није неки нарочити подвиг, уз речи: "Чик ти поједи целу књигу, ево на пример ову (ту је показао на 'Горски вијенац' који му се затекао у руци). То, ако можеш).

Тражено - добијено. Опклада је склопљена, обојица су предала присутним друговима по десет динара, а онда је гимназијалац тражио да му се донесе књига, и срећом, добио је једну без тврдих корица. А онда је почео да једе.

- Лист по лист, чак заједно са туткалом којим су причвршћени листови и концем којим је књига била прошивена, па му је зато дозвољено да се уз необично мезе служи и кифлама и водом. Корице "Горског вијенца", како причају очевици, рекордер је прогутао за трен ока. Прво је откинуо горње ивице, онда је у њих завио парче кифле и све заједно замочио у чашу воде. Пошто је подржао неколико тренутака, док је хартија мало омекшала у води, цео тај наквашени замотуљак метнуо је у уста, мало га прожвакао и прогутао - пише "Политика" уз напомену да је "жири био забезекнут".

BloombergAdria.com

 

Иста процедура поновила се и са доњим корицама и са листовима. После два и по сата остао је последњи лист који се још држао на туткалу и концу. И њега је прогутао с последњим комадом кифле, а онда, као да ништа није било рекао је: "Е сад још да те частим с овим!" И појео је улепљено туткало и прогутао конац. Одмах му је био исплаћен заслужени новац.

Не знамо да ли је ово чиста измишљотина или не, али како год било, овај новосадски гимназијалац је "сутрадан дошао у школу, жив и здрав".

- Изгледао је као да ништа није било. Све је прошло у реду, још истог дана. Сварио је цео 'Горски вијенац' - и увод, и речник, сварио је чак и коментар...

Закључује се да цела мушка гимназија гледа у необичног рекордера са још необичнијим стомаком, као у неко натприродно чудо. И рекордерови професори су сазнали и сад се Новосађани питају: како су они примили цео овај случај. Као будалаштину или посматрају чисто с педагошке стране?

- Јер, збиља, тешко би се могло узети да је дете било жељно науке и књижевности, толико жељно да није имало времена да чита него је гутало лист по лист "Вијенца" док га није целог појело... - писала је "Политика" пре 86 година.

(021.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".