Извор:Фото: АП

УХАПШЕН ПОЛИЦАЈАЦ СИЛОВАТЕЉ: Починио 49 кривичних дела

Извор: Нпортал

16.01.2023.

16:44

УХАПШЕНИ специјалац злоупотребљавао је своју професију како би намамио и застрашио жртве, од којих је многе упознао преко интернета. Признао је кривицу за укупно 49 кривичних дела током две деценије.

Полицајац лондонске Метрополитанске полиције, Дејвид Карик (48), разоткривен је као серијски силоватељ који је починио више од 70 сексуалних кривичних дела.

У питању је један од најгорих сексуалних преступника у модерној криминалној историји Британије.

Упркос честим тврдњама да је претња по жене, није раније био ухваћен, а полиција Лондона је признала грешке.

Како се наводи, полиција је знала за 9 инцидената, од 2000. до 2021. године, укључујући осам наводних напада или сукоба које је Карик имао са женама.

BloombergAdria.com

 

Године 2009. је унапређен из полицајца који патролира улицама у члана елитне оружане јединице, команде за парламентарну и дипломатску заштиту, чувара амбасада, Даунинг стрита и зграда парламента.

Држао жене у ормару

Полиција и тужиоци кажу да је искористио свој положај како би намамио жене, затим их терорисао да ћуте о његовим сексуалним нападима и понижавању.

На суду је, између осталог, речено да је једном приликом жену намамио тако што јој је у септембру 2020. године показао полицијски налог како би се осећала сигурно, хвалио се да чува премијера и рекао да му је радни надимак "гад Дејв". Остале жртве је уверавао да им се неће веровати ако проговоре о силовањима јер је он полицајац. 

Признао је да је силовао девет жена, неке у више наврата током неколико месеци или година, при чему су многи од тих напада укључивали физичко насиље. Контролисао би шта жене носе или једу, где спавају и чак је спречио неке од њих да разговарају с рођеном децом.

Признао је да је у више наврата натерао једну од својих жртава у мали ормар испод степеница у својој кући, где ју је затим затварао. Терети се да је у том ормарићу затварао бројне жртве које су унутра голе и скучене остајале сатима.

- Требало је да уочимо његов образац понашања, а будући да нисмо, пропустили смо прилике да га уклонимо из организације - рекла је помоћница повереника и директорка Мет полиције за професионализам Барбара Греј. 

- Реч је о човеку који је немилосрдно деградирао, омаловажавао и сексуално злостављао и силовао жене. Како је време пролазило, озбиљност његовог преступа се појачавала јер се охрабрио, мислећи да ће се извући с тим. Размере понижења којем је подвргао своје жртве другачији од било чега с чиме сам се сусрела у 34 године рада у Државном тужилаштву - рекла је главна тужитељка Џасвант Нарвал.

(Би-Би-Си)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".