Извор:Фото: Профимедиа

САЧМАРОМ РАНИО ДЕЧАКА (13) Суд одбио да одреди притвор ловцу

Извор: Нпортал

24.01.2023.

14:15

ЛОВАЦ Д.И. (58) из Пирота, који је био ухапшен је због сумње да је 8.јануара у лову ранио тринаестогодишњег дечака, после саслушања у Основном јавном тужилаштву у Пироту пуштен је да се у даљем току поступка брани са слободе јер Основни суд у овом граду није прихватио предлог тужилаштва да му се одреди притвор.

Д.И. је ухапшен дан након тешког инцидента у лову и одређено му је задржавање до 48 часова због сумње да је починио тешко дело против опште сигурности и изазивање опште опасности, након чега је у поменутом року приведен у ОЈТ Пирот на саслушање.

-ОЈТ у Пироту је 10.јануара након саслушања осумњиченог, поднело Основном суду у Пироту предлог за одређивање притвора, али притвор није одређен. О разлозима одбијања предлога детаљније податке можете затражити од суда, навела је за “Блиц” руководилац ОЈТ у Питору Марија Пешић.

У Основном суду у Пироту, “Блицу” је потврђено да осумњиченом ловцу није одређен притвор, али да му је изречена друга мера која би требало да обезбеди да не утиче на сведоке.

- Решењем Основног суда у Пироту од 10.јануара 2023. године, одбијен је предлог Основног јавног тужиоца у Пироту за одређивање притвора према осумњиченом због постојања основане сумње да је извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности из чл. 288. ст. 3. у вези чл. 278. ст. 5. у вези ст. 4. и 1. Кривичног законика. Истим решењем осумњиченом је одређена мера забрана прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, при чему је осумњиченом забрањено прилажење сведоцима на 50 метара од њих и ближе. Осумњичени је упозорен да се према њему може одредити тежа мера ако прекрши изречену забрану прилажења, састајања и комуницирања, те је одређено да ће мера забране прилажења, састајања и комуницирања трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, односно до упућивања осумњиченог на издржавање кривичне санкције која се састоји у лишењу слободе, с тим што је суд дужан да свака три месеца испита да ли је трајање мере оправдано. Контролу примене мере забрана прилажења, састајања и комуницирања, врши ПУ Пирот, истакла је портпарол Основног суда у Пироту Миљана Вељковић.

BloombergAdria.com

 

На питање нашег листа, који су разлози за одбијање предлога да се осумњиченом не одреди притвор, она је навела да су “разлози за доношење наведене одлуке наведени у образложењу предметног Решења”, те да се тужилаштво није жаилло на одлуку о одбијању предлога за притвор.

- Сходно чл. 22. Закона о судијама, судија је слободан у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примени права, у свему о чему одлучује. Судија није дужан да икоме, па ни другим судијама и председнику суда, објашњава своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке или кад то закон посебно налаже. Одредбама чл. 6. Закона о уређењу судова прописано је да је, ради чувања ауторитета и непристрасности суда забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка. Забрањен је сваки други утицај на суд и притисак на учеснике у поступку. Против Решења Основног суда у Пироту, којим је одбијен предлог Основног јавног тужилаштва у Пироту за одређивање притвора према осумњиченом и одређена мера забрана прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, Основно јавно тужилаштво у Пироту није изјавило жалбу, додала је Вељковић.

Рањен муницијом која није била одобрена у току тог лова

Како је “Блиц” писао, дечак је поменутог дана пошао у лов са оцем а рањен је у атару села Власи код Пирота, највероватније хицем из сачмаре којим је том приликом убијен један срндаћ, врста дивљачи на коју лов тога дана није био одобрен. Како је “Блицу” потврђено у Ловачком удружењу “Понишавље”, ловци су тога дана имали дозволу само за лов на дивље свиње, али не и на срне на које је лов забрањен још од октобра а додатни прекршај је и то што се срнећа дивљач не лови врстом муниције са више куглица која је том приликом употребљена.

BloombergAdria.com

 

Стање дечака стабилно али је још увек на интензивној нези

Дечак стар 13 година погођен је са пет куглица сачме и из истог метка због чега је оперисан и лечен у Пироту, Нишу и Београду а према последњем извештају, његово стање је тренутно стабилно. Прострелне ране које је задобио прво су збринуте у болници у Пироту након чега је пребачен у УКЦ где је због повреда грудног коша, од стране грудног хирурга урађена торако- дренажа, а потом су, исте вечери саниране оперативно и неурохируршке повреде главе. Због специфичности повреда и лекара одређених специјалности које УКЦ Ниш нема, а које су неопходне за даље лечење, након поновне целокупне дијагностике и конзилијарног сагледавања тимова специјалиста нишког Универзитетског клиничког центра, донета је одлука да се дечак пребаци на даље лечење у УКЦ Србије. Дечак је након лечења у Клиничком центру Србије, 17.јануара враћен у УКЦ Ниш уз напомену да је “стабилних виталних параметара, стабилног налаза на плућима као и неурохируршког налаза”, те да је “свестан комуникативан и да узима храну и воду”. Он се још увек налази на лечењу у Нишу и његово стање је тренутно стабилно.

BloombergAdria.com

 

- Дете је и даље у интензивној нези под непрекидним надзором лекара на континуираном праћењу. Тренутно је потпуно стабилних виталних параметара, потврђено је данас у УКЦ Ниш.

Има ли још осумњичених за инцидент у лову?

Да ли се сумња да има још нечије одговорности за поменути инцидент и да ли ће још против неког бити покренут поступак, у овој фази предистражног поступка нисмо могли да добијемо одговор у ОЈТ Пирот.

-У овој фази поступка податке о другим учесницима и евентуално о другим кривичним делима, као и ближим подацима о мерама и радњама које ће тужилаштво предузети у даљем току поступка, нисмо у могућности да вам презентујемо, имајући у виду да би на тај начин угрозили, омели или отежали вођење предистражног поступка, али у сваком случају будите уверени да је ОЈТ у Пироту благовремено предузело све мере и радње из наше надлежности, као и да ће јавност свакако бити обавештена о свим релевантним чињеницама које ће бити неспорно утврђене, када се за то стекну услови, наводи руководилац ОЈТ у Пироту Марија Пешић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".