Извор:Фото: Профимедиа

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Зашто са годинама теже подносимо мамурлук

Извор: Нпортал

24.01.2023.

22:27

НЕКАДА сте могли да изађете и проводите се до јутра пијући, а други дан се опоравите најкасније до два послеподне, али да ли сте приметили да је како године пролазе то све теже.

Ако сте једни од оних који све чешће установљавају да више не могу да подносе изласке као пре - сада ћете знати и зашто је то тако.

Како старите, опоравак је све дужи и несноснији. Понекад траје данима. Ово су биолошке чињенице. И иако не постоји универзални лек против мамурлука, постоји здрав разум - а то је да будете благи према себи. Јер биологија неће.

С годинама имамо нижи ниво јетрених ензима алкохол-дехидрогеназе и алдехид дехидрогеназе, који су потребни да би разградили алкохол и његове остатке. Као резултат тога, ацеталдехид, један од остатака алкохола због ког се осећате грозно, остаје дуже у вашем организму, открива портал "Сциенце оф Ус".

BloombergAdria.com

С годинама ћете се све теже опорављати од свега, кажу научници, јер наш имунолошки систем постепено слаби. Ваше тело и даље зна само да се залечи и заштити, али не више тако брзо као у младости.

Осим тога, с годинама дођу и многе обавезе, па више не можете да лежите цео дан и опорављате се као некад. Због тога осећате свој мамурлук још горе.

BloombergAdria.com

Такође, како старимо, скупљамо и све више телесне масти. Маст не апсорбује алкохол и они који је имају више теже подносе последице пијења. Жене по правилу имају више масти од мушкараца и то је један од разлога зашто не могу да попију као они, зашто се брже опију и теже подносе мамурлук.

Ако болујете од хроничне болести, то значи да лекови које пијете могу ометати разградњу алкохола, па постоји могућност да ће он дуже остати у вашем телу.

(Србија Данас)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".