Извор:Фото: Профимедиа

УЈАК СИЛОВАО ДЕВОЈЧИЦУ (14) Болнице одбиле да изврше абортус

Извор: Нпортал

25.01.2023.

13:24

ЈАВНОСТ у Пољској остала је затечена страшним случајем у којем је ујак силовао сестричину ометену у развоју стару 14 година. Да трагедија девојчице буде још већа, она је током тог насилног чина, остала у другом стању, а болнице у граду где живи, одбијале су све апеле и вапаје да јој окончају трудноћу.

Све се одиграло у Пољском граду Подлаш. Како се наводи, након силовања, девојчица никоме није рекла шта се десило. Нажалост, она није била ни свесна када је остала у другом стању. Када се ипак открила страшна истина, девојчицина тетка је започела борбу са ветрењачама на локалном нивоу, будући да су све болнице одбиле да изврше абортус.

Помоћ и подршку је нашла у једном удружењу жена.

Удружење за жене и планирање породице "ФЕДРА" на свом Фејсбук налогу, објавила је вест о дешавањима у Подлашу. Наиме, само захваљујући подршци активиста било је могуће помоћи девојчици у тешкој животној ситуацији - окружне болнице којима се обратила њена тетка су одбиле да прекину трудноћу. Како преноси портал "Онет", позвали су се на клаузулу савести.

- Позвала нас је тетка девојчице тражећи помоћ око легалног побачаја, јер су болнице у окружењу где су живеле одбиле да ураде захват, позивајући се на клаузулу савести! Тетка нам је рекла да се према њима поступало на бруталан и нехуман начин: 'Не овде, одлазите. Не знамо где. То се нас не тиче...'”. Доктори из локалних болница нису били вољни ни да саслушају дете и тетку. -, наводи се.

Како су написали у објави, тетка је уз помоћ активиста нашла начин да оконча трудноћу девојчице коју је силовао ујак. Наиме, четрнаестогодишњакињи је дозвољено да оде у Варшаву и подвргне се абортусу

- Немамо праве речи огорчења на такав третман. Девојчица се осећа добро и већ је код куће. Варшавски лекари нису могли да разумеју понашање лекара из Подлаша. Недостатак емпатије је потцењивање -, наглашавају активисти унутар фејсбук објаве.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".