Извор:Фото: Википедија

ИШАМАРАО ЧЕРЧИЛА: Овако је настала легенда о Воји Танкосићу

Извор: Нпортал

01.02.2023.

16:28

ЧОВЕК о којем се причају многе легенде, јунак балканских и ослободилачких ратова, четнички војвода, члан Црне руке и завереник против круне или просто речено - Воја Танкосић. Шта је истина, а шта се није десило - граница је ту непрепознатљива. Уосталом, све и да се "шамарање Черчила" није одиграло, него је плод нечије маште, то не значи да у тој причи нема истине - јер она показује како су људи доживљавали Танкосића и какве су приче о њему кружиле.

Овако је све почело, за време Бурског рата у Јужној Африци (1899-1902) београдска штампа редовно је доносила извештаје са терена, а Срби су још увек памтећи турске злочине “навијала” за Буре!

Један од британских дописника из Бурског рата био је тадашњи млади новинар Винстон Черчил, касније премијер Велике Британије, а у једном свом чланку, због тих симпатија Срба према Бурима осуо је “дрвље и камење по њима”.

Према историјским подацима баш тај чланак је на сав глас, веома бесан у једној тада познатој београдској кафани прочитао млади потпоручник Војислав Танкосић, и том приликом се заклео да ће се осветити дотичном новинару: “Стока једна! Ако се тог Винстона икада дочепам, све ћу клевете да му наплатим!“

BloombergAdria.com

 

Како се наводи према историјским предањима Винстон Черчил се годину дана после завршетка Бурског рата Орјент експресом, од Цариграда преко Београда, враћао у Енглеску. Воз је, наводно, у београдској железничкој станици боравио неколико сати, па је Черчил одлучио да се прошета градом и мало освежи.

Вест да је новинар који је “пљувао по Србима” у Београду и да се налази у једној од кафана садашње Kнез Михаилове улице дошла је до Воје Танкосића, који се одмах упутио ка кафани “Грчка Kраљица”.

Војвода Танкосић пронашао је Винстона Черчила у поменутој кафани где га је псовао и шамарао, као и да му је запретио да ће му “уколико још једном било шта тако напише о Србима одговарати главом”. Тадашњег новинара, каснијег премијера Велике Британије од љутог српског војводе спасила је полиција и отпратила га до железничке станице и сместила у воз!

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".