Извор:Фото: Н: Скендерија, Јутјуб принтскрин/ Ово је Србија 1914

МИСЛИЛИ ДА ЈЕ РОМ: Трагедија и убиство нашег великог глумца

Извор: Нпортал

04.02.2023.

18:59

ГЛУМАЦ Драган Максимовић Макса преминуо је пре 22 године од последица бруталног пребијања од стране групе неонациста, навијача Рада.

Глумац је претучен 18. новембра 2000. у некадашњем ресторану "Бели град" јер су хулигани, након изгубљене утакмице, због његове тамније пути помислили да је Ром и то им је био довољан разлог за овај зверски напад.

Због тога што је био астматичар, дијабетичар и оперисан од катаракте, Максимовић им се није супротставио како би заштитио свеже оперисано око.

Власник ресторана није притекао у помоћ госту у невољи, већ их је све истерао на улицу, где је настављено немилосрдно батинање наочиглед пролазника, који су окренули главу од призора беспомоћног суграђанина.

BloombergAdria.com

 

Када су коначно одлучили да шутирање приведу крају и побегну, за Максу је већ било касно. Њега је рођак одвезао у Ургентни центар, где су установљени преломи бутне кости и карлице. Почетком фебруара он је пао у кому из које се никада није пробудио.

Читав догађај и његова смрт нису били предмет медијске пажње, нити је било икаквих реакција. Нешто више од два месеца касније, тачније 4. фебруара 2001. године преминуо је од емболије. Док је боравио у постељи није желео да сарађује са полицијом и било шта говори о нападу, већ је тражио да се ти млади хулигани не гоне кривично и они до дана данашњег нису идентификовани. Преминуо је у 52. години живота.

BloombergAdria.com

На месту на Зеленом венцу на ком се догодио овај инцидент постављена је спомен-плоча посвећена овом глумцу, а на годишњицу његове смрти колеге и пријатељи из Народног позоришта управо ту полажу цвеће.

Максимовић је током каријере остварио више од 60 улога у позоришту, на филму и телевизији. Свима је добро познат из филмова "Петријин венац", "Шмекер", "Време чуда", "Последњи круг у Монци", "Ране", "Пад Италије", "Нож", "Ми нисмо анђели", "Црни бомбардер", "Стршљен", "Лепа села лепо горе", као и серија "Отписани", "Приче из мајсторске радионице", "Горе-доле".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".