Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/SVF TV

СКОРО 200 МРТВИХ: Земљотрес у Турској, страдали и у Сирији

Извор: Танјуг

06.02.2023.

07:11

У ноћашњем земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале, који је погодио делове Турске и Сирије, погинуло је најмање 195, а повређено више стотина људи.

Земљотрес се осетио се и на Кипру и у Либану, преноси Ројтерс.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) прогласила је "ниво 4" ванредне ситуације који подразумева да се затражи и међународна помоћ.

- У Адани, Адиаману, Малатији, Кахраманмарасу и Газиантепу је погинуло 76 наших грађана, а у Санлиурфи, Диарбакиру, Адани, Адиаману, Маласији, Османији, Хатају и Килису повређено је укупно 440 људи - саопштио је АФАД.

Спасилачке службе и грађани непрекидно трагају за преживелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе. У једном турском граду погођеном земљотресом, десетине људи покушавају да помере комаде бетона и метала и дозивају затрпане у рушевинама зграда које су на ивици потпуног колапса.

BloombergAdria.com

 

Према званичним подацима министарства здравства Сирије, у деловима земље који су под контролом владе у Дамаску погинуло је 99 људи, а најмање 334 особе су повређене, пренели су сиријски државни медији.

BloombergAdria.com

 

Многи од њих живе у оронулим објектима са минималном здравственом заштитом.

Најмање 11 је погинуло у граду Атмеху, али према тврдњама локалног лекара много већи број људи затрпан је у рушевинама.

BloombergAdria.com

- Прибојавамо се да су стотине људи смртно страдале. Под великим смо притиском - рекао је локални лекар говорећи о подручјима на северозападу земље која су под контролом побуњеника.

BloombergAdria.com

 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган написао је на Твитеру да су у подручја погођена земљотресом "одмах послате сапсилачке екипе".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".