Извор:Фото: Профимедиа

РАЗВОД МЕРКЕЛОВЕ: Понела је само једну ствар када је отишла

Извор: Нпортал

06.02.2023.

16:44

АНГЕЛА МЕРКЕЛ, рођена Ангела Каснер, је у браку са професором квантне хемије Јоакимом Сауером, те се поставља питање, одакле ''Меркел''?

 

Рођена 1954. године у Хамбургу као Ангела Доротеа Каснер. Међутим, 1977. се удаје за Улриха Меркела и преузима његово презиме. Тада 23-годишња Ангела и 24-годишњи Улрих започињу заједнички живот.

У интервјуу објављеном 2004. године за немачки портал Фокус, Улрих је споменуо да се са њом, у том тренутку, није чуо 15 година. Тада су заједно радили на Академији наука у бившој Источној Немачкој, а упознали су се 1974. у Лајпцигу на студијама. Две године касније се усељавају заједно, а годину дана након тога стају на луди камен.

Живели су заједно у скромном апартману, са заједничким тоалетом за студенте. Кревет, два стола и ормар, то је било то.

После развода

Ангела Меркел после развода одлучује да задржи презиме свог бившег мужа, а касније започиње и своју политичку каријеру. Најутицајнији догађај на њену политичку каријеру је био пад ''Гвоздене завесе'' и уједињење Немачке. Пробија се у својој партији, али је презиме остало.

Да ствар буде чуднија, другог и садашњег мужа упознаје 1981. године, а касније започињу своју љубавну авантуру са Јоакимом Сауером која кулминира приватном церемонијом венчања крајем 1998. године.

BloombergAdria.com

 

Она нема своју децу, али Сауер има два одрасла сина из претходног брака.

Јоаким Сауер

Садашњи супруг Ангеле Меркел је квантни хемичар и професор физичке хемије на Хумболт универзитету у Берлину.

BloombergAdria.com

 

У својој сфери је веома успешан, а медијска пажња, иако је покушавао да то избегне, је пратила његову академску каријеру. Није био присутан на изгласавању поверења мандатарки Меркел, као ни на инаугурацији, а ни на полагању заклетве, већ је пратио догађаје из своје лабораторије.