ПРАВА РУСКА САЛАТА: Богата витаминима
07.02.2023.
15:52
ОВА салата је настала током Совјетског савеза и често је зову најрускијом салатом.
Празнике Руси не могу да замисле празнике без ње, а како је богата витаминима често је једу током поста и за време зимских дана па до пролећа:
Потребни састојци за салату:
- 2 веће цвекле (око 300 грама)
- 4-5 средњих кромпира
- 2 средње шаргарепе
- 5-6 киселих краставчића
- 1 шоља грашка из конзерве
- 1 мањи црвени лук (или црни)
- 5-6 каишика биљног уља
- пола кашичице соли може и мање
- кашика белог сирћета (по жељи)
- прстохват бибера (по жељи)
Начин припреме:
Прво требате обарити кромпир, шаргарепу, цвеклу. Потом све исецкајте на ситне коцкице, додати преостале састојке, такође ситно исецкане, зачинити уљем, сирћетом, сољу и бибером по жељи и лагано промешати.
Препорука:
-Руси врло често у ову салату стављају и кисели купус. Њега можете ставити уместо краставаца, али неће сметати ако ставите и са њима. Препоручује се да оба састојка буду у истој количини. Уколико се определите за купус ставите 300 грама и ситно га исецкајте.
- Ако не волите грашак, можете користити пасуљ из конзерве.
-Свеж зелениш попут першуна, младог лука или копара може дати праву арому салати.
-Ако нисте љубитељ киселог јела, у салату немојте додавати сирће. Састојци сами по себи ће је довољно закиселити.
- Цвеклу кувајте одвојено од другог поврћа, јер се кува дуже од кромпира и шаргарепе, а може и да пусти боју и запрља воду. Кромпир ће бити готов од 20 до 30 минута након што вода прокључа, шаргарепа за 30 до 40 минута, а цвекли је потребно најмање сат времена. Ово може да потраје мање или више, у зависности од величине поврћа. Све кувајте опрано, али са кором, а кору огулите тек након што се поврће скува.
-Препоручује се да вињегрет салата пре употребе стоји неколико сати у фрижидеру, да би се укуси сјединили и да би се добила права арома.
(Блиц жена)
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".