Шта се дешава у организму кад једете ТУЊЕВИНУ
08.02.2023.
10:03
НУТРИЦИОНИСТКИЊА Меган Роси указала је на здрав начин исхране и саветовала неколико намирница које утичу на снижавање крвног притиска.
Непрекидни притисак и стрес, неродовна исхрана, пушење довели су до тога да више од 50 одсто Срба има повишен крвни притисак.
Фактор ризика је и старење, јер како године пролазе артерије губе еластичност и морају да врше већи притисак како би пумпале крв, објашнајвају стручњаци. Нутриционисткиња Меган Роси указала је на здрав начин исхране и саветовала неколико намирница које утичу на снижавање крвног притиска.
- Сви знамо да со подиже крвни притисак - то је зато што подстиче бубреге да задржавају течност, што повећава запремину крви у вашим крвним судовима - рекла је она и додала да конзумирање хране богате калијумом може да се супротстави томе тако што повећава количине натријума (главне компоненте соли), а коју тело излучује урином.
- Калијум такође има опуштајући ефекат на крвне судове - рекла је она и навела још неколико намирница богате калијумом: банане, авокадо, ферментисани млечни производи, кромпир, туњевина (али не конзервисана у саламури) и махунарке.
Такође и редовно вежбање чини срце јачим. Оно тада може да пумпа више крви уз мање напора, чиме се смањује притисак на зидове крвних судова. Немојте да вас мрзи да у току дана укључите барем 30 минута умереног ходања.
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".