Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Moja Kuhinja Tanja

МАНАСТИРСКИ ПРЕБРАНАЦ: Како су га монаси спремали

Извор: Нпортал

08.02.2023.

11:50

РЕЦЕПТ који је мати Евдокија из Грчке пренела у Србију негде почетком 19. века.

Касније се тај рецепт раширио не само по манастирима него се и у време великих постова користио и по кафанама. И тада као и сада звао се “манастирски посни пребранац на води“ или “грчки пасуљ“.

Рецептура се уопште није променила јер што мењати нешто што је одлично.

Састојци:

BloombergAdria.com

 

Припрема:

Од састојака је потребно за две особе: 300 г пасуља, 2 кашичице соли, кашика алеве паприке, 10 г бибера у зрну, 3 листа свеже нане, већа главица црног лука, 2 чена белог лука, љута паприка. Једна мала напомена: по особи иде 150 г пасуља и једна кашичица соли па се равнајте тако.

Узмите пасуљ, па га потопите вече пре у литар хладне воде. Сутрадан ту воду проспите па налијте 2 л воде у пасуљ. Додајте бибер, црни лук који сте на пола исекли, соли. Ставите на јаку ватру, па кад проври додајте нану. Кувајте на јакој ватри 10 минута уз мешање. Пазите да не загори. Сипајте пасуљ у пекач, добро налијте водом у којој се кувао пасуљ, додајте целе ченове белог лука и алеву паприку. Све измешајте. Воде слободно доста налијте, скоро до врха.

Ставите паприку, па у рерну на 180 степени 15 минута. Проверите да ли имате довољно воде јер не сме да буде сув, па појачајте на 200 степени. Тако да се пече 20 до 25 минута уз надгледање да ли има воде јер треба да буде софтан. Он ће у рерни лепо да крчка. Када се направи корица одозго онда је готов. Врло једноставан пребранац, а невероватно укусан.

(Крстарица)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".