Извор:Фото: Танјуг

ЦЕНЕ ГОРИВА: Оволико ће коштати бензин и дизел

Извор: Нпортал

10.02.2023.

10:54

НАКОН прошлонедељног пада цене нафте на светским берзама, ове недеље се незнатно "оправила" па је тако цена брента данас на око 86 долара по барелу. Иако је прошле недеље у просеку брент био 82 долара, пре две недеље отишао је на 87 долара, чему се и данас ближи

С обзиром на кретање цене нафте до претходног петка имали смо појефтиње нафтних деривата у малопродаји у Србији, а пре тога поскупљење два пута узастопно. Пре тога је прошло чак девет недеља појетињења или одржавања исте цене бензина и дизела.

Овог петка, на срећу, цене остају исте, па је литар бензина БМБ95 168 динара, а дизела 197 динара, као и прошлог петка.

У Србији малопродајне цене на пумпама су одређене према Уредби о ограничењу цена горива, која је донета средином фебруара а којој је важност (у последњој измени вредности акцизе) продужена до краја фебруара.

Уредба прописује да се цена деривата формира на основу средње велепродајне цене коју утврђује Министарство енергетике и рударства.Ова цена се заснива на просечној велепродајној цени у Србији, на коју се додаје одобрена малопродајна маржа и ПДВ.

За формирање велепродајне цене не узима се у обзир фабричка цена домаће рафинерије, већ просек котација цена одређеног горива на берзи за тржиште Медитерана (ПЛАТТС ЦИФ Медитеран, за луку у Ђенови/Лавери).

Цену коју одреди Министарство енергетике потврђује Министарство унутрашње трговине, и када је оно  објави на свом сајту, петком најкасније до 15 часова, она постаје званична цена за следећих седам дана.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".