Извор:Фото: Википедија

СРЕТЕЊЕ: Зашто је ово најбитнији датум у историји Србије?

Извор: Нпортал

14.02.2023.

16:07

СРЕТЕЊЕ Господње се обележава као Дан државности Републике Србије.

Државни празник се прославља 15. и 16. фебруара у спомен на дан када је на збору у Орашцу покренута Српска револуција и борба за ослобођење од Турака. Осим тога, слави се и као Дан уставности у спомен на дан када је у Крагујевцу заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.

BloombergAdria.com

 

Самоуправа код Срба је дошла до изражаја у време везира хаџи Мустафа-паше, којег су због благе нарави звали "српска мајка". Међутим, јаничарима-узурпаторима није одговарао те су га убили 1801. и преузели власт у Београдском пашалуку. Поделише га на четири дела и почеше терорисати народ.

Срби тајно почеше да спремају буну када је зулум достигао границе неиздрживости. Дознавши намере народа, дахије су организовале погубљење виђенијих срба - Сечу кнезова.

Они који умакоше турском мачу, скупише се у Орашцу 1804. године на Сретење Господње где изабраше Карађорђа Петровића за првог међу једнакима. Тога дана отпочела је борба за ослобођење од Турака.

BloombergAdria.com

 

Димитрије Давидовић састави први Устав који је извршио поделу на законодавну, извршну и судску власт, што је и данас стандард демократије и уставности. Прокламована су права и слободе грађана као што су неприкосновеност личности, независност судства и право на законито суђење, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана, право на избор занимања, равноправност грађана, без обзира на веру и националност. Укинути су чак ропство и феудални односи.

Под притиском великих сила беше поништен само 55 дана након потврђивања од стране кнеза Милоша Обреновића. Ипак, сматра се једним од првих демократских устава у Европи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".