Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Life in Norway

Град у ком НЕ СМЕТЕ ДА УМРЕТЕ - ево зашто (ВИДЕО)

Извор: Нпортал

22.02.2023.

16:03

ЧАК ни ако сте становник овог града не смете да умрете на овом месту.

Осим што носи титулу најсевернијег насељеног града на свету, норвешки град Лонгјербијен који се налази на Свалбарду због још једне ствари је помало необично посебан. Наиме, у њему нико није умро више од 70 година јер је умирање законом забрањено.

Чак и ако сте цео свој живот провели у њему, преноси ИФЛ Сциенце, ако вам се догоди да оболите од терминалне болести, мораћете да одете са острва и смрт дочекате на неком другом месту. Ако се ипак некако догоди да изненада умрете, ваше тело ће бити хитно отпремљено и нећете бити сахрањени на острву.

Ако мислите да је ово заиста бизаран закон, у праву сте, али иза њега стоји јако битан разлог: заштита осталих становника.

Давне 1950. откривено је да се тела покопана на градском гробљу не распадају због тога што је тло непрестано смрзнуто, а као резултат тога вируси у телима могу да преживе и постоји ризик од будућих зараза. https://www.youtube.com/watch?v=dmSRqkkIM4U&ab_channel=LifeinNorway

Иако ово звучи као сценарио хорор филма, нешто слично се догодило и на северу Сибира, где је дошло до епидемије антракса 2016. Узрок епидемије се сматрала зараза трупла дивљих животиња која су се налазила у смрзнутом тлу које се приликом наглог пораста температуре отопило. Тад је умрла једна особа, а још 90 људи је завршило у болници.

Такође је откривено да се вирус шпанског грипа и даље налази у труплима људи који су умрли почетком века, а последња особа заражена том болешћу у Лонгјербијен умрла је 1917.

Насеље је на попису становништва из 2015. имало 2.144 становника, а на острву влада арктичка клима с летним температурама од три до седам степени Целзијуса, а зими температура пада до минус 13. Поларна ноћ им траје 111 дана (од краја октобра до средине марта влада потпуни мрак).

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".