Извор:Фото: Профимедиа, В. Данилов, Јутјуб принтскрин/Hrvatska radiotelevizija

БИОГРАФИЈА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПУЛЕ: Ко је профа који брани цајке

Извор: Нпортал

28.02.2023.

14:06

У ПРОТЕКЛИХ неколико дана главна вест у домаћим и хрватским медијима јесте одлука градоначелника Пуле Филипа Зоричића да забрани концерт српских певача Ане Бекуте, Драгана Којића Кебе и Зоране Мићановић, уз констатацију да њихова музика не приличи њиховом менталитету.

На овом концерту Кеба је требало да наступа заједно са поменутим певачима, али је наводно градоначелник Пуле пијан исказао незадовољство због избора певача, те је упутио увреде и викао на организаторе. Како се наводи, Зоричић не жели српско смеће у свом граду. 

Зоричић није једини, те су после Пуле српски певачи забрањени и у Осијеку.

Ипак, последњу реч у овом случају имаће Трговачки суд који би требало да донесе коначну одлуку о одржавању концерата наших певача у Пули. Фирма која организатор отказаног концерта, поднела је тужбу Трговачком суду против Пула спорта, дворане где је требало да се одржи поменути наступ, преноси Курир. 

BloombergAdria.com

 

Ко је Филип Зоричић?

Филип Зоричић је хрватски политичар, професор хрватског језика и књижевности и историје, као и доктор друштвених наука који је као независни кандидат победио у изборима за градоначелника Пуле 2021. године.

Зоричић је рођен 1982. године у Сплиту, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Пулу 2005, а потом и на Универзитету у Ријеци. Докторске студије завршио је на Филозофском факултету у Сплиту.

BloombergAdria.com

 

Након завршених основних академских студија, запошљава се као професор историје и хрватског језика и књижевности у гимназији у Пули, где ради до 2018. године. Исте године унапређен је у директора ове образовне установе, наводи се на сајту града Пула. 

Значајније политичке успехе остварује од 2016. године када је постао независни одборник Месног одбора Стари град Пула. Зоричић је у два наврата био независни одборник (2016. – 2020; 2020. – 2021), а на локалним изборима 2021. године, као независни кандидат, постао је градоначелник града Пуле.

BloombergAdria.com

 

Од 2005. године у браку је са супругом Петром, која је иначе медицински радник и са којом има двоје заједничке деце, 13-годишњу ћерку Анику и сина Матеја старог 15 година.

Према извештају о имовинском стању који се налази на сајту града Пула, Зоричић је власник стана од 45 квадратних метара у Пули, тржишне вредности 59.725 €. Поред тога, у извештају се наводи да вози аутомобил марке ситроен Ц4 Пикасо из 2015. године.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".