Извор:Фото: Википедија, Јутјуб принтскрин/ForeverBlueClassics,VOŽNJICE/Driving plate Dashcam Pov Serbia

ПОСЛЕДЊА СМРТНА КАЗНА У СРБИЈИ Монструозно убиство Иване (6)

Извор: Нпортал

04.03.2023.

17:49

ПОСЛЕДЊА смртна казна у Србији је извршена 14. фебруара 1992. године у просторијама Окружног затвора у Сомбору.

Смртна казна је у Србији примењивана од настанка модерне државе 1804. године па све до 2002. године када је и законом укинута. Последњи пут је извршена у случају Јохана Дроздека.

Јохан је дошао код комшије и питао га да му да стари бицикл, међутим, он на то није пристао, те је Дроздек одлучио да му се освети.

Он се касније возио на бициклу и срео малу Ивану, ћерку комшије који га је претходно одбио. Понудио јој је чоколадицу уколико се она провоза са њим. Своју освету је управо тада спровео у дело када је усмртио, а затим и силовао.

Трагедију оваквих размера мало место Каравуково надомак војвођанских Оџака дотад није доживело. Комшије су приметиле Дроздека који на бициклу некуда одвози малу Ивану.

BloombergAdria.com

 

На основу трагова на великој цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да се дете током овог чина опирало и вриштало. Ипак ни то није било довољно, па је она прво била усмрћена, а затим и силована.

У судници Окружног суда у Сомбору, Дроздек није порицао злочин, навео је да је био јако љут што му "Џемо" није дао бицикл, те у бесу није знао шта да ради. Додатно га је изнервирала мала Ивана када је "почела да плаче и све гласније моли да је врати кући". Овај монструм се ипак на крају покајао и рекао да није требало да је убије. Суд је на крају те 1988. године пресудио и одредио најстрожу казну за Јохана Дроздека на коју је чекао 4 године.

Смртну казну је извршио осмочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко "ћорке".

Десет година касније, 26. фебруара 2002. године, кривични закон је измењен и избрисана је смртна казна.

Чл. 24 Устава из 2006. године

Људски живот је неприкосновен.

У Републици Србији нема смртне казне.

Смртне казне 1990-их година

До потпуног укидања смртне казне 2002. године је од 1992. године изречено чак 19 смртних казни, међутим ниједна није извршена.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".