МНОГИМА ЈЕ ГАДНО: Овако су повезани арома ваниле и даброви
16.03.2023.
19:51
Један састојак - слатки касторум који се често користи у аромама ваниле - има застрашујући извор.
Неки који су тек сада схватили како се заправо прави сладолед, остали су шокирани. Други су згрожени мање познатим састојком који се налази у неким сладоледима.
Супстанца углавном долази из даброве задњице, односно 'кесица' које се налазе између карлице и основе репа. Због своје близине аналним жлездама, касторум је често комбинација секрета аналних жлезда и урина, пише Национална географија.
Данас, међутим, касторум чини само скромних шест одсто укуса ваниле који се користи у индустрији.
Роберт Чилкот, професор у Центру за истраживање топикалне испоруке лекова и токсикологије Универзитета у Хертфордширу, рекао је да синтетички ванилин чини око 94 одсто свих арома ваниле који се користе у прехрамбеној индустрији - око 37.286 тона, преноси Информер.
- Даброви могу да одахну. Њихов допринос прехрамбеној индустрији сада представља мали део природне ароме ваниле и углавном је ограничен на луксузну храну и пиће. Извлачење гњецаве материје из живог дабра није најлакши задатак јер животиње прво морају да се помузе - објашњава Роберт.
- Подижем животињи реп. Људи мисле да сам луда... али ја им кажем да су даброви и мирише баш добро - каже Џоан Крофорд, еколог са Универзитета Јужни Илиноис.
Даброви користе касторум да привуку партнера и обележе територију, а ми га користимо за додавање ваниле, малине или јагоде у наш омиљени десерт. Секрети аналних жлезда даброва се такође налазе у алкохолним пићима, пекарским производима, жвакаћим гумама и слаткишима, између осталог.
Међутим, на производима у супермаркетима, касторум се описује као „природна арома“, преноси Тхе Сун.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".