Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Фусион, Црни Груја

"НАЈЧИСТИЈИ ФУДБАЛ": Кад је Пеле шетао Београдом

Извор: Нпортал

31.10.2021.

13:38

"ИГРАТИ фудбал као Роналдо или Меси", су модерне изреке, али некад се користило његово име као синоним за овај спорт.

Едсон Арантес до Насименто свима познатији као Пеле, један је од најбољих фудбалера свих времена. Он је са бразилском репрезентацијом освојио три титуле првака света (1958, 1962 и 1970). 

Свако ко је имао прилику да гледа овог човека, било то на стадиону или на малим екранима, тврди да је он убедљиво најбољи фудбалер свих времена. Пеле је у фудбалу био оно, што су Битлси и Стонси били у музици, једноставно је привлачио публику на магичан начин, пише Калдрма.рс.

Ова фудбалска легенда је два пута посетила главни град наше лепе државе и оба пута га је угостила редакција "Вечерњих новости".

1969. године је први пут ушетао у редакцију "Новости", када је са својим клубом Сантосом био на турнеји по бившој Југославији, па је чак и одиграо неколико утакмица, па чак и против Црвене Звезде. Та утакмица се завршила ремијем 3:3 и на стадиону Маракана је било преко 75.000 гледалаца. https://www.youtube.com/watch?v=d0TpF8HSbPc

Медији су ту утакмицу описали као најчистији фудбалски догађај, јер су се виделе све мане и врлине две различите школе: јужноамеричка и средњеевропска.

Други пут је Пеле посетио Београд, када је већ увелико био легенда фудбала. 1974 је у склопу промотивне кампање "Пепси коле" још једном боравио у нашем главном граду. Пеле је тада уживао у друштву новинара и уредника "Вечерњих новости", у згради борбе у чувеној "жутој соби".