Извор:Фото: Профимедиа

ДОСТУПНО ЗА ГРАЂАНЕ Отворени делови близу нуклеарке у Јапану

Извор: Танјуг

01.04.2023.

13:47

Земљотрес који је у марту 2011. године погодио Јапан је довео до цурења радијације из нуклеарне електране Фукушима

Јапан је данас поново отворио делове града Томиока, из кога је 2011. године евакуисано страновништво након катастрофе у оближњој нуклеарној елекрани Фукушима, али већина некадашњих становника овог града не размишља о повратку.

Свечаном отварању области величине око четири квадратна километра је присуствовао и премијер Јапана Фумио Кишида, у јеку сезоне цветања трешње у овој земљи, преноси АП.

Некадашњи становници Томиоке и посетиоци су славили поновно отварање шетњом кроз улицу која је позната под именом "тунел трешњиног цвета".

Укидање наређења о евакуцији никако не представља коначан циљ, већ само почетак опоравка, рекао је премијер Кишида, позвавши да се настави рад на отварању других зона у које је још увек забрањен приступ.

Људи који су некада живели у Томиоки, упркос интензивној деконтаминацији овог града, углавном не размишљају у повратку.

Младим људима недостају пословне прилике и сматрају да инфраструктура недовољно развијена, а многи су већ отпочели нови живот на другим местима.
Породице са малом децом се боје последица радијације.

Само 50 од око 2.500 житеља четврти Јономори и Осуге се вратило у Томиоку или изразило жељу за повратком.

Почев од 2017. године, када је Томиока први пут делимично отворена, се у овај град вратило само око 10 одсто првобитне популације.
Земљотрес који је у марту 2011. године погодио Јапан је довео до цурења радијације из нуклеарне електране Фукушима, због које је 160.000 становника у околини електране било присиљено на евакуацију.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".