Извор:Фото: Википедија, АТА имагес

Дугалић глумио Тита, па Ранковића - ево шта мисли о њима

Извор: Нпортал

10.04.2023.

14:24

КРАЈЕМ марта почело је снимање играно-документарног серијала "Друг Марко", насталог по сценарију Светка Ковача, у режији Недељка Ковачића.

Продуценткиња филма и серије "Вера" Данка Милошевић окупила је поново овај двојац како би заједно приказали у десет епизода улогу Александра Ранковића у појединим значајним и преломним периодима пре, у току и после Другог светског рата.

Део снимања обављен је на Дедињу у вили која представља породичну кућу Ранковића у Дубровнику, а гранатирана је током рата деведесетих. После тумачења улоге Јосипа Броза Тита, Александра Ранковића игра Небојша Дугалић.

- Направили смо мало обрт. Сагледали смо тај период из два различита угла, јер ово је прича о блиставој каријери и њеном суноврату. Ранковић је био у затвору, прошао рат, али доспео и до највећих позиција у земљи. Кад је кренула чистка, није га мимоишла - каже Дугалић.

Ранковић је умро 1983. године, а глумац га памти као дете.

BloombergAdria.com

- Склоњен је човек који је чувао српске интересе. Било је то мало сложеније ситуација, јер су се правиле позиције шта ће бити након Титове смрти - открио је Дугалић.

Ранковића у младости играће Павле Чемерикић. Снимању је присуствовао Слободан Ранковић, син Александра Леке Ранковића, ког у серији игра млади глумац Ђорђе Кадијевић.

У серији "Друг Марко" детаљно се обрађује сложени однос Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, однос са Слободаном Пенезићем Крцуном, Добрицом Ћосићем, Кочом Поповићем, попом Владом Зечевићем, Лолом Новаковић...

BloombergAdria.com

Посебно место заузима његова супруга Ладислава Славка Ранковић, која је сносила велике последице због оптужби и смене свог мужа, али је остала непоколебљиво уз њега и достојанствено подносила наметнуте санкције и прогон као универзитетски професор. Славку тумачи Ваја Дујовић, Тита игра Драган Вујић Вујке, а Јованку Броз поново млада Милица Томашевић. Серија ће се емитовати на РТС-у.

(Курир)