Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/The Independent, Инстаграм/nikolarokvic

ЧУДО У ИЗРАЕЛУ: Како је познати Србин примио Благодатни огањ

Извор: Нпортал

15.04.2023.

20:13

СВАКЕ године на Велику суботу у Јерусалиму се пали нестворени огањ, као чудо Божије.

Благодатни огањ је сишао у Јерусалиму у храму Гроба Господњег. Патријарх Јерусалимски Теофил Трећи је изашао из Кувуклије, у којој се молио за снисходљивост огња, и поделио га људима у храму.

Свечаној церемонији данас је присуствовао знатно мањи број људи, јер је израелска полиција, као што је и било најављено, смањила број верника којима је данас, на Велику суботу, било дозвољено присуство.

Према наводима израелске полиције, број верника ове године сведен је свега на 1.800 људи.  https://www.youtube.com/watch?v=ntKIk8oZkEA

Поређења ради, претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000. Нове мере, како је речено, донете су због безбедности православаца, као и муслимана и Јевреја који тог дана прослављају своје празнике.

И раније је било "право чудо" ући у цркву у Јерусалиму на Велику суботу, а овога пута је тај подвиг био кудикамо тежи.

Колико је тешко присуствовати силаску Благодатног огња сведочи и певач Никола Роквић који је лани био на том светом месту. Он је снимак од прошле године поделио и ове на Инстаграму и још једном напоменуо да је "чудо како је уопште присуствовао" том догађају. 

- Силазак Благодатног огња у Јерусалиму на сваку Велику суботу! Молитвом православног патријарха сваке године на Велику суботу се спусти Благодатни огањ, који пар минута нема особину обичне ватре и не пече… Велика благодат и радост! Величанствен догађај ком сам присуствовао прошле године… Чудесно је било како смо у опште и успели да уђемо у цркву… Другом приликом ћу вам испричати тај догађај!!! РАДУЈМО СЕ!!!