Извор:Фото: Профимедиа

ХПВ вакцина смањује случајеве рака грлића материце за 90%

Извор: Танјуг

04.11.2021.

11:03

ВАКЦИНА против хуманог папилома вируса (ХПВ) смањује случајеве рака грлића материце за скоро 90 одсто, показују најновији резултати једног истраживања.

Британска добротворна организација за истраживање рака "Cancer Researh UK" описала је овакве налазе као историјске, јер показују да вакцина спашава животе, преноси Би-Би-Си.

"Скоро сви карциноми грлића материце су узроковани вирусима, а надамо се да би вакцинација могла скоро да елиминише болест", поручују из те организације.

Истраживачи су истакли да овај успех значи да ће онима који су вакцинисани можда требати и много мање тестова бриса грлића материце.

Девојчицама се нуди вакцина између 11 и 13 година, у зависности од тога где живе у Великој Британији, а вакцина се нуди и дечацима од 2019. године.

Студија, објављена у научном часопису "Лансет", анализира развој догађаја након што је вакцина уведена за девојчице у Енглеској 2008. године.

Те ученице су сада у двадесетим годинама, а студија је показала смањење и предканцерозних израслина и 87-процентно смањење случајева рака грлића материце.

"Утицај је био огроман", изјавио је проф. Петер Сасијени, један од истраживача на Краљевском колеџу у Лондону.

Све у свему, студија процењује да је ХПВ програм спречио око 450 карцинома и 17.200 предканцерозних стања.

У овом тренутку, жене се позивају на брис на сваке три до пет година како би се открио рак грлића материце, а постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса.

Велика Британија је почела да користи вакцину која штити од два типа вируса и ускоро ће увести вакцину која штити од девет типова вируса, укључујући и од главних узрочника гениталних брадавица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".