Извор:Фото: И. Маринковић, Н. Фифић, приватна архива

ЉУБИША ЦЕЛО СЕЛО ЗАВИО У ЦРНО Највећи масакр у Србији (ФОТО)

Извор: Нпортал

04.05.2023.

09:50

У ЗАСЕОКУ Стублине у Великој Иванчи, код Младеновца, пре нешто више од десет година, 9. априла 2013. године, догодио се највећи злочин који Србија памти.

Највећи масакр у Србији догодио се на свега педесетак километара од Београда, када је Љубиша Богдановић (60), до тада миран и породичан човек, побио 12 људи, својих рођака и комшија, а потом је и пуцао у себе. 

Најстарија жртва била је његова мајка стара 83 године, док је најмлађи био дечак Давид, који је у тренутку убиства имао само две године. 

Крвави пир почео је у зору, без икаквог повода, док су још мештани села надомак Београда још спавали. Љубиша је најмасовније убиство у Србији отпочео у својој кући, убивши хицима из пиштоља свог сина Бранка (42) и мајку Добрилу (83), док је супругу Јаворку (76) ранио. Из његовог дворишта виде се готово све куће у којима је посејао смрт.

Након тога кренуо је по комшијским кућама, а у домаћинству Деспотовића, који су му били прве комшије, хладнокрвно је ликвидирао супружнике Микаила (67) и Милену (61), али и њиховог сина Горана (24), снају Јовану (21) и унука Давида (2).

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

- Дечака је изрешетао у мајчином наручју, три метка је испалио у њега. Кућу им је затворио - рекла је својевремено мештанка за домаће медије.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Потом је Богдановић ликвидирао Драгану Стекић (50), њену свекрву Даницу (78), супружнике Велимира (68) и Олгу (69) Мијаиловић и Љубинку Јешић (64) и њеног сина Милоша (48).

BloombergAdria.com

 

Након покоља и убиства 12 рођака и комшија, Љубиша је пуцао у себе. Преминуо је два дана касније на Ургентном центру. Злочин какав се не памти починио је из свог пиштоља ЦЗ 88 за који је имао дозволу. Већини жртава пуцао је у главу.

BloombergAdria.com

 

Масакр је започео сукобом са супругом, а после целе ноћи проведене у обору где му се прасила крмача. У њу је пуцао два пута. На почетку и на крају крвавог пира. Она је једина преживела.

- Упалио је светло у нашој соби и рекао: "Баки, дошао је крај нашим мукама и нашим животима". Збуњено сам га погледала, није личио на себе. У руци је имао пиштољ и пуцао је у мене - рекла је она месец дана након злочина.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

- Тринаест људи је побио, а мислим да је то све могло да се спречи - рекао је својевремено Радоје Стекић за "Новости" док је стојао крај гроба убијене супруге Драгане.

BloombergAdria.com

 

- Само да је Љубишина жена Јаворка викнула, да је позвала било кога од нас. Ваљда бисмо га некако савладали, неко би преживео. Овако, људи су убијани на спавању. Као јагњад. Није поштедео ни малог Давида. Шта му је било криво дете од две године?!

На гробљу у Великој Иванчи сахрањене су и убичине прве жртве - његов син Бранко и мајка Добрила. Љубишина супруга Јаворка не може комшије и родбину да погледа у очи.

BloombergAdria.com

 

Љубишин гроб се налази изван села, на гробљу у околном Рајковцу. Он је сахрањен далеко од Иванче, у друго село, да не дели гробље са жртвама.

BloombergAdria.com

 

Мотив највећег масовног убиства у Србији, до данас није утврђен, а рођаци убијених убеђени су да Јаворка једина зна истину.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".