Извор:Фото: Танјуг/АП

ПРВА ЖЕНА ВАТИКАНА? Папа је именовао на високу функцију

Извор: Нпортал

04.11.2021.

17:03

ПАПА Фрања први пут је данас именовао жену на другу по значају место у управи Ватикана, чиме је она постала највише рангирана жена у најмањој држави на свету. Обављаће функцију генералне секретарке Гувернатората.

Именовање сестре Рафаеле Петрини, 52-годишње италијанске часне сестре, је последње именовање којим је 84-годишњи папа Фрања поставио жену на једну од водећих позиција, пренео је Ројтерс.

Петринијина нова позиција генералне секретарке Гувернатората државе Ватикан може се упоредити са функцијом заменика гувернера државе или заменика градоначелника.

Гувернаторат надгледа више од 2.000 запослених, укључујући полицију, ватрогасце, здравствену службу, музеје, особље за одржавање и канцеларијско особље.

Такође, у фебруару, именовао је Италијанку Катију Сумарију, судију, као прву жену промотера правде у Апелационом суду Ватикана. Именовао је и шест жена на више позиције у савету који надгледа финансије Ватикана као и на места заменика министра спољних послова, директора Ватиканских музеја и заменика шефа Ватиканске канцеларије за штампу.

(Танјуг)