Извор:Фото: Профимедиа

Да ли треба славити крсну славу на Дан жалости?

Извор: Нпортал

06.05.2023.

09:29

СРПСКА православна црква и верници сутра обележавају Светог Ђорђа, а многи се питају да ли се слави на Дан жалости

Велики број Срба сутра, 6. маја, обележава Светог великомученика Ђорђа, Ђурђевдан, као крсну славу. По броју свечара, Ђурђевдан је на другом месту у Србији.

Због трагичних догађаја и проглашења дана жалости у Србији верници који су се с радошћу припремали да прославе Ђурђевдан у недоумици су да ли би требало да одустану од обележавања крсне славе или не.

BloombergAdria.com

- Крсна слава се слави у свим околностима. Колач се приноси у част светитеља коме је слава посвећена, а за здравље и напредак породице. Жито је у помен наших упокојених од којих смо примили славу. Слава иначе не треба да буде гозба и пир. Пре свега молитвено треба прославити име Господње и светитеља којег тог дана Света Црква прославља - каже свештеник Миливоје.

Главна обележја крсне славе су освештано жито, колач, свећа и вино. Свечани ручак, уз музику и песму, са много гостију део је обичаја које смо временом "увели".

Такође, када је реч о приватним скуповима и догађајима, закон се на то не односи. Према томе свадбе, рођендани и друге прославе са законске стране су допуштене ако се не одржавају на јавном месту.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&