Извор:Фото: Профимедиа

ВЕЛИКА ПОБЕДА АСАДА: Сирија се враћа у арапску лигу

Извор: Танјуг

07.05.2023.

14:43

МИНИСТРИ спољних послова земаља чланица Арапске лиге усвојили су данас одлуку о враћању Сирије у чланство у тој организацији после више од 10 година суспензије, саопштио је данас портпарол Арапске лиге.

Одлука која је усвојена као резултат регионалних настојања да се нормализују односи са сиријским председником Башаром ал Асадом, донета је на министарском састанку иза затворених врата у седишту Арапске лиге у Каиру, пренео је Ројтерс.

Чланство Сирије у Арапској лиги је суспендовано 2011. године после гушења у крви протеста против Асада, који су довели до разорног грађанског рата. Многе арапске земље су затим повукле дипломатске представнике из Дамаска, подсећа британска агенција.

У последње време је неколико арапских држава, укључујући Саудијску Арабију и Египат, организовало билатералне посете и састанке са Дамаском, иако су неке, попут Катара, против пуне нормализације односа док се не нађе политичко решења за конфликт у Сирији.

И даље се међу арапским земљама тражи консензус за упућивање позива Асаду на самит Арапске лиге 19. маја у Ријаду, на којем би било речи о корацима ка нормализацији односа.